VITALNA SLIKA HRVATSKE

Međimurje prvo po broju izvanbračne djece, Primorje po broju razvoda braka

Ni u jednoj županiji osim u Gradu Zagrebu u 2011. godini nije rođeno više djece nego što je ljudi umrlo, u Slunju je umrlo trostruko više osoba od broja rođenih beba, u Puli se raspadalo čak 60 posto brakova, u Novom Vinodolskom, Ninu i Vrlici nije bilo ni jednog razvoda, u Međimurju se svako treće dijete rodilo izvan braka, svaki šesti otac izvanbračnog djeteta rođenog u Hrvatskoj nije ga priznao, u Požeško-slavonskoj županiji svako je peto dijete nastavilo živjeti s ocem nakon razvoda roditelja.

I dalje izumiremo

To su neki od zanimljivih podataka o prirodnom kretanju stanovništva Hrvatske u 2011. godini, koje je Državni zavod za statistiku objavio na Staru godinu.

Publikacija je potvrdila da Hrvatska i dalje izumire te da su u 2011. godini umrle 9822 osobe više nego što ih se rodilo. Broj novorođene djece pao je za dodatnih pet posto u odnosu na godinu prije te se rodilo 412.197 djece.

Jedina županija s pozitivnim omjerom rođenih i umrlih bio je Grad Zagreb. No, i taj je omjer vrlo skroman: u Zagrebu se rodilo samo 15 ili 0,2 posto djece više od zabilježenog broja umrlih.

Najlošija je situacija u kopnenoj Hrvatskoj, a u Krapinsko-zagorskoj županiji ni u jednom mjestu nije rođeno više djece od broja umrlih! Grad rekorder je Solin s dvostruko više rođenih od umrlih, a apsolutni pobjednik općina Podstrana u kojoj je rođeno tri i pol puta više djece.

Također, u 2011. godini zabilježen je najmanji broj sklopljenih brakova otkad se vode statistike: oženilo se 20.211 parova, što je manje i od broja iz ratne 1991. godine.

S druge strane, broj razvoda je dodatno narastao, na 5662, pa se sada u Hrvatskoj raspada gotovo svaki treći brak.

Mladi sve kasnije stupaju u brak pa je mladenka pri izricanju sudbonosnog “da” imala prosječno 27,6 godina, a mladoženja čak 30,4 godine. To je oko četiri godine više nego prije 20-ak godina!

U skladu s tim, raste i dob žena pri porodu: prosječna prvorotkinja u 2011. godini imala je 27,9 godina, a raste i broj izvanbračne djece. Tako su u 2011. godini čak 14 posto djece rodile neudane majke, dok ih je 1975. godine bilo tek 4,8 posto.

Očinstvo na sudu

Najviše izvanbračne djece rodilo se u Međimurskoj županiji, gotovo 30 posto, a najmanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji (6,6%). Od ukupno 5768 djece rođene izvan braka, za svako šesto dijete očinstvo će se dokazivati na sudu. Opuzen je jedini od 127 gradova u kojem su sva djeca rođena u braku.

Najveću stopu razvoda imala je Primorsko-goranska županija u kojoj su se na svakih 100 sklopljenih brakova raspala 42. Od gradova, rekorder je Pula s čak 60 razvedenih brakova. Najmanju stopu pak imaju Ličko-senjska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija - oko 15 razvoda na 100 sklopljenih brakova.

Pao je i broj vjerski sklopljenih brakova

Pada udio vjerski sklopljenih brakova, brak je vjerski sklopilo 58,6 posto parova, dok ih je godinu dana prije to učinilo 63 posto. U Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji veći je broj građanskih nego vjerskih brakova. Najmanje građanski sklopljenih brakova bilo je u Splitsko-dalmatinskoj župniji, 31 posto.

U 5662 braka koja su se u 2011. godini raspala živjelo je 5235 maloljetne djece.

Većina njih, 86 posto, nastavila je živjeti s majkom, a 9,8 posto s ocem. Sudovi su najskloniji odluci da dijete nastavi živjeti s tatom u Požeško-slavonskoj županiji, gdje su takvu odluku donijeli u 22 posto slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:40