KULT U SRBIJI

Mediji: Putin je za Srbe osvetnik koji će im zaliječiti bol od teških ratnih poraza

‘Srbiju je zahvatila putinomanija. Njega tu obožavaju’, oduševljeni su ruski mediji
 AFP PHOTO

ZAGREB - Ruski premijer Vladimir Putin je u Srbiji primljen euforično, na granici obožavanja. Ruski mediji ističu “kultnu popularnost” Putina u Srbiji.

Utjecaj propagande

“Dan Putinova posjeta proglašen je praznikom”, piše KP, a naslovnica beogradskog Kurira -“Putine, Srbine!”, daje im za pravo.

- Dobar dio srpskog stanovništva je pod utjecajem dugogodišnje propagande koja ni danas nije manja nego prije i u Rusima vidi osvetnike za sve što se dogodilo: raspad Jugoslavije, poraz u ratovima, gubitak Kosova - ističe književnik Filip David.

Direktor B92, Veran Matić, smatra da frustrirani i nacionalistički dio srbijanskoga društva u Putinu vidi psihološkog nasljednika Slobodana Miloševića, koji će pomoći “poniženoj Srbiji”.

- Putin je nada da će sve to na neki način biti kompenzirano bratskom ljubavlju slavenskog i pravoslavnog ruskog naroda. Ima tu otvorene i prikrivene mržnje prema EU i SAD-u - kaže David.

Po Matiću se tu radi o marginalnim, ali glasnim skupinama iz svih pora društva - od ratnih veterana, radikalnih političara do “pravoslavnih” intelektualaca.

Vladimir Goati smatra da “narod traži matricu snažnog vođe koji će lupiti šakom o stol i riješiti socijalne i nacionalne nepravde, ali to je sve mit”. On napominje da su očekivanja obostrano pogrešna, i za Srbe, i za Ruse.

- Rusija više nije tako moćna, pogotovo da nam ‘vrati’ Kosovo, u što su ovdje neki uvjereni, a ni Srbija ne može biti ne znam kakav saveznik Rusije u Europi - tvrdi Goati i ističe da Srbija hoće u EU.

‘Svjetska urota’

Prema povjesničaru Mili Bjelajcu, u Srbiji vlada uvjerenje da se cijeli svijet urotio protiv nje, pa se na to uzvraća - evo, i mi imamo respektabilnog saveznika koji će i nama dati snagu i važnost. To je, kaže Matić, izraženo u percepciji Putina “koji zna odbrusiti Zapadu”. Desničari su jasno prijetili vlastima: “Tužit ćemo vas Putinu”.

- Putin podržava Srbiju oko Kosova, ali jesmo li sigurni da jednom Rusija, kao u slučaju s Libijom, u glasanju neće ostati suzdržana - upozorava Goati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 14:56