ODBIJENA TUŽBA

Maturant koji je na ispitu državne mature otkrio svoj identitet: ‘Pa nisam ja jedini s tim imenom i prezimenom‘

Učinio je sličnu stvar kao i zagrebačka maturantica čija je priča o ‘padu‘ mature ljetos odjeknula u javnosti i izazvala polemiku

Ilustrativna fotografija

 Nikola Vilic/CROPIX

Maturant iz Pule tužio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), nakon što mu je ljetos poništen ispit iz njemačkog jezika na državnoj maturi. Razlog poništenja ispita jest taj što je maturant na testu otkrio svoj identitet i time narušio pravilo objektivnosti ocjenjivanja. Učinio je sličnu stvar kao i zagrebačka maturantica Laura Mikić, čija je priča o "padu" mature zbog potpisa na test ljetos odjeknula u javnosti i izazvala polemiku.

Za razliku od Mikić koja se potpisala na ispit iz eseja imenom i prezimenom, maturant iz Pule je na ispitu iz njemačkog napisao mail adresu koja sadrži njegovo ime i prezime. Kako doznajemo, Upravni sud u Rijeci odbio je maturantovu tužbu. U slučaju zagrebačke maturantice, koja je također podnijela tužbu zbog poništenja ispita, doznajemo da je Upravni sud u Zagrebu obustavio spor jer je maturantica koncem listopada povukla tužbu.

Kako je vidljivo iz presude riječkog suda, maturant iz Pule u tužbi je tvrdio kako nije otkrio svoj identitet budući da mail adresa ne sadrži nikakve druge identifikacijske podatke (adresu, OIB). Ujedno je naveo kako nije jedina osoba u Hrvatskoj s tim imenom i prezimenom.

Očuvanje integriteta

U odgovoru na tužbu iz NCVVO-a su pak naglasili kako je obveza čuvanja tajnosti identiteta na ispitima državne mature notorna činjenica, a ujedno i ključan faktor za očuvanje integriteta ispita u smislu osiguravanja nepristranosti ocjenjivača. Iz toga je, prema važećem pravilniku, i proizašla sankcija poništenja ispita.

Na tvrdnju maturanta u tužbi kako navođenje adrese elektroničke pošte nije potpis te da takvim postupkom nije otkrio svoj identitet, iz NCVVO-a su sudu odgovorili kako do narušavanja tajnosti identiteta može doći bilo kojim načinom koji omogućava identifikaciju.

Nije prošla niti tvrdnja maturanta kako je moguće da se i druga osoba isto zove i preziva. Iz NCVVO-a su, naime, sudu odgovorili kako je "vrlo malo vjerojatno da ta osoba s istim imenom i prezimenom istoga dana polaže isti ispit državne mature, iz istoga predmeta, na istoj razini i u istom roku“.

Novo rješenje

Podsjetimo, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u utorak su predstavljene izmjene Pravilnika o polaganju državne mature, a jedna od promjena odnosi se upravo na sankciju poništenja ispita zbog otkrivanja identiteta. Ta bi sankcija po novome trebala biti ukinuta.

Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a, pojasnio je da će pravilo o nepotpisivanju ispita ostati na snazi i nadalje, budući da se na taj način štiti identitet učenika i kriterij objektivnosti prilikom ocjenjivačkog procesa. Međutim, iz pravilnika se briše sankcija o poništenju ispita. Umjesto toga, osmišljeno je novo rješenje koje definitivno ide u prilog učenicima.

Ubuduće bi, naime, nastavnik koji na ocjenjivanje dobije ispit potpisan punim imenom i prezimenom taj ispit vraćao službi za kontrolu. Ispit bi potom dobio naljepnicu koja prekriva ime i prezime te bi ga preuzeo drugi ocjenjivač. Time se, smatraju u NCVVO-u, štiti identitet maturanta i ocjenjivač ne može doći u iskušenje narušavanja objektivnosti ocjenjivanja u slučaju poznanstva s potpisanim učenikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:22