RJEŠENJE PAT POZICIJE

MATIĆ POSREDUJE IZMEĐU STOŽERA I MILANOVIĆA Josić i premijer sastat će se u Vukovaru?

Službeni poziv premijera u Stožeru je dočekan blagonaklono i vjerojatno će biti prihvaćen

Ministar branitelja Predrag Matić uputio je pismo Tomislavu Josiću, predsjedniku Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, u kojemu, u ime premijera Zorana Milanovića, želi posredovati u organizaciji sastanka njih dvojice vezano za postavljanje i skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Kao termin sastanka predlaže četvrtak 17. listopada, u 18 sati u gradu Vukovaru, u Uredu vukovarskog gradonačelnika.

Premijer Milanović već je zvao predstavnike Stožera na razgovore u Zagreb, no njihov šef Tomislav Josić odbio je doći s obrazloženjem da je 'sramotno' što premijer uvjetuje s kim će razgovarati.

"Stanje u Vukovaru takvo je da je premijer već davnih dana trebao doći u Vukovar i provjeriti situaciju na terenu", govorio je Josić prije 15-ak dana.

Nakon šest tjedana koliko je proteklo od postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru je „na životu“ ostala samo jedna, ona na zgradi Policijske postaje, koja je zamijenjena nakon što je prvotno postavljena razbijena.

Tog, prvog dana, razbijene su i ploče na zgradama Porezne uprave i Ureda državne uprave te do današnjeg dana na njihovo mjesto nisu došle nove. Uklonjene su ploče sa zgrada HZMO-a, HZZ-a, Državnog inspektorata i Centra za socijalnu skrb.

Iljkić: Vjerojatno ćemo prihvatiti poziv premijera Milanovića

Službeni poziv premijera Zorana Milanovića u Stožeru za obranu hrvatskoga Vukovara dočekan je blagonaklono i sudeći prema riječima člana Stožera Vlade Iljkića poziv će vjerojatno biti prihvaćen.

- Do sada je bilo javnih poziva, koji su se mogli izvlačiti iz konteksta, bilo je i raznih emisara, avanturista... koji su dogovarali sastanak i zato smo tražili da to bude službeni poziv, što je jako dobro. Mi ćemo danas u 18 sati imati sastanak nakon kojeg ćemo premijeru poslati odgovor. Mali je problem što za četvrtak imamo dogovorene neke sastanke u Zagrebu, pa ćemo sigurno nešto morati mijenjati, no vjerujem da ćemo iznaći rješenje da se u četvrtak svakako sastanemo s premijerom, bilo u Vukovaru, bilo u Zagrebu - rekao je Vlado Iljkić iz Stožera.

Zanimljivo, i u ovom pozivu indirektno se navodi kako bi na sastanku trebali biti samo Vukovarci, što su nakon prvog Milanovićevog javnog poziva iz Stožera odlučno odbili.

- Nama je cilj i želja da se napokon sastanemo i ako u Vladi budu smatrali da je netko od nas upitan iz nekih sigurnosnih razloga, mi to možemo prihvatiti i spremni smo razgovarati o svakoj osobi, jer svi mi želimo dobro Vukovaru i Hrvatskoj. Zato nas je nekada i strah uvjeta koji se postavljaju, ali ponavljam o svemu možemo razgovarati. Mi, s druge strane nećemo ništa uvjetovati, pa čak i ako od strane Vlade budu pozvane neke udruge koje u svemu ovome nemaju konstruktivnu ulogu - kazao je Iljkić, ne precizirajući na koga je konkretno mislio.

- Nama je bitno da se o dvojezičnosti u Vukovaru razgovara. Ovdje je dvojezičnost prihvaćena u 95-postotnom obimu i ostao je sporan jedino taj dio koji se odnosi na ploče na zgradama, za što je po nama još prerano. U svim ostalim segmentima, koji čine 95 posto prava na dvojezičnost ona je u Vukovaru prihvaćena - zaključio je Iljkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:41