SUSTAV JE PODBACIO

Mate Janković: ‘Nekoliko dana nakon potresa smo shvatili da ondje ne postoji ništa i da nitko ne dolazi‘

Poznati kuhar napominje da su tek negdje drugi, treći dan nakon potresa shvatili koliko veliki logistički problem ima država
 Ronald Gorsic/Cropix

Kuhar Mate Janković gostujući u Novom danu prisjetio se kako je to izgledalo prije godinu dana kad su se kuhari udružili i mjesec dana pripremali tople obroke za stanovnike Banije razrušene potresom.

Janković napominje da mu danas, godinu dana kasnije, sve djeluje dosta daleko i potpuno nadrealno.

U trenutku kad su krenuli na Baniju, kaže, nije se puno razmišljalo o tome.

“Zapravo je cijela priča bila takva da sam ja bio na Britancu i dobio sam telefonski poziv od kolege Marina Rendića i da drugi kolega organizira svoj food truck i ide na Baniju. Trebalo je iskoristiti svoje resurse na nešto korisno i plemenito. Otišli smo tamo, skupili smo ono što smo imali po restoranima i došli smo na lokaciju gdje je bila vojska i gdje su bile postapokaliptične scene”, rekao je.

Napominje da su tek negdje drugi, treći dan shvatili koliko veliki logistički problem ima država.

“Trebali su postojati punktovi za donošenje donacija. Nikome nije bila namjera tamo motati se duže nego što je potrebno, ali nakon nekoliko dana smo shvatili da tu ne postoji ništa i da nitko ne dolazi”, kazao je.

Na Baniji su kuhali kuhari iz cijele Hrvatske, a bilo je i ljudi koji imaju i fine dining restorane, ističe.

“Bili smo negdje do kraja trećeg mjeseca dok nismo podijelili apsolutno svu hranu. Jedna vrlo razočaravajuća situacija, pogotovo kad vidimo da se ništa nije dogodilo s obnovom. Dolazili su se naslikavati kojekakvi tipovi koji nisu ništa pridonijeli. Najviše vas pogodi kad vidite da počne sniježiti, a ljudi nemaju vlastiti dom”, govori Janković za N1.

Upitan kako je izgledalo kuhanje na samom početku, odgovara:

“Imate situaciju da vi morate isporučiti ljudima hranu i da ne dolazi nitko. Tu je bio jedan food truck koji smo koristili na lokaciji i koji je mogao jednu određenu količinu hrane izbaciti. Nakon nekog vremena povezali smo se s restoranom Sisak i našli smo kuhinju. Mi smo se organizirali i kuhali u normalnim uvjetima, ali inicijalno je to bilo u nekim jadnim šatorima s nekakvim loncima posuđenim iz restorana što nije funkcioniralo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2024 04:30