TISUĆE NA RAČUNU

Marijana Petir izrekla je frapantan podatak o svojoj ušteđevini, svi se pitaju kako je to moguće. Evo računice...

Sudeći po njezinu dijalogu s autorom emisije Aleksandrom Stankovićem, zastupnica Petir ima oko 700 tisuća eura ušteđevine

Marijana Petir

 Damjan Tadic/Cropix

Marijana Petir, nezavisna saborska zastupnica što je u Sabor izabrana na listi HDZ-a, tijekom jučerašnjega gostovanja u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 privukla je najviše pažnje gledatelja podacima o prilično frapantnoj ušteđevini.

Sudeći po njezinu dijalogu s autorom emisije Aleksandrom Stankovićem, zastupnica Petir ima oko 700 tisuća eura ušteđevine (pet milijuna i 274 tisuće kuna). Na Stankovićevu opasku da se toliki novac ne isplati držati na banci uz aktualnu inflaciju od 13 posto (po njegovoj kalkulaciji gubitak je i do 80 tisuća eura), Marijana Petir je izjavila kako je to njezina privatna stvar, piše Slobodna Dalmacija.

- Ako ću trebati ekonomske ili investicijske savjete, onda ću tražiti one koji su stručni. Novcem kojega zaradim, ja upravljam kako ja želim - rekla je Stankoviću Petir.

Dodala je i da svoju imovinsku karticu redovito dopunjuje i uredno šalje podatke Povjerenstvu za sukob interesa, no da ne odgovara ako oni zbog zatrpanosti poslom kasne s objavom tih ažuriranih imovinskih podataka.

U aktualnoj imovinskoj kartici Marijane Petir još očito stoje njezini stari podaci, zadnje promjene su učinjene 2021. godine. Prema njima je nezavisna zastupnica s liste HDZ-a prije dvije godine raspolagala s 335.000 eura i 130.000 kuna ušteđevine.

Godinu prije, netom nakon okončanja njezina mandata u Europskom parlamentu, raspolagala je sa znatno većom ušteđevinom koja je tada premašivala 5 milijuna kuna.

Objašnjavajući u to vrijeme kako je uspjela na stranu staviti novce do kojih većina njezinih kolega može samo uz pomoć EuroJackpota, ova štedljiva profesorica biologije i teologinja je pojasnila kako njezin ‘Eurojackpot‘ ne leži samo u Europarlamentu.

- Nikad nisam imala kredit i živim u roditeljskoj kući, te nemam nekretnina dok ih mnogi moji kolege imaju. I tu nije riječ samo o prihodima iz Europskoga parlamenta, nego o plodovima mojega 20-godišnjeg rada - poručila je javnosti tada zastupnica Petir.

Njezin dugogodišnji politički rad je, kao što se zna, počeo u Račanovoj vladi nakon 3. siječnja 2000. godine, kad je postala glasnogovornica HSLS-ovog ministra zaštite okoliša Bože Kovačevića. Marijana Petir obnašala je potom i funkcije glasnogovornice Tomčićevog HSS-a te glasnogovornice izbornog stožera Stipe Mesića, uoči njegova drugog mandata. Tri godine je bila i zamjenica SDP-ove županice Sisačko-moslavačke županije, kasnije osuđene Marine Lovrić Merzel.

S vremenom je Marijana Petir s ekološke političke agende postupno prešla na konzervativno-katoličku. Sudeći po ušteđevini i funkcijama, ona joj se pokazala znatno isplativijom. Nakon 2011. god. djeluje u Saboru kao članica Odbora za ljudska prava u svojstvu predstavnice Katoličke crkve, a 2014. je s kandidacijske liste HDZ-a i HSS-a izabrana i za zastupnicu u EU parlamentu. Tamo je pet godina primala plaću od barem 6000 eura, dok u Saboru zadnje tri godine ima primanja od oko 18 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 05:18