SVE PO STAROM

Mamićevi odvjetnici opet odgodili suđenje za slučaj ‘Dinamo II‘: ‘Ovo nije profesionalno...‘

Odgodit ćemo današnju raspravu i nećemo ništa silovati, radit ćemo sve da imamo suđenje po zakonu – kazao je Mitrović

Zdravko Mamić

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Na Županijskom sudu u Osijeku po 11. je put odgođena rasprava u predmetu ‘‘Dinamo II‘‘ u kojem se Zdravku, Zoranu i Mariju Mamiću te Damiru Vrbanoviću, Sandru Stipančiću, Igoru Kroti i Nikkyju Arthuru Vuksanu sudi da su iz Dinama nezakonito izvukli 19,1 milijuna eura, pri čemu je klub oštećen za ukupno 26,5 milijuna eura.

Ovaj put uzrok odgode je nedolazak Ivana Stanića i Nikole Mandića, branitelja Marija Mamića, koji su prošloga ponedjeljka zatražili odgodu zbog ranije zakazanih rasprava na drugim sudovima. Inače, prema riječima Davora Mitrovića, predsjednika sudskog vijeća u predmetu ‘‘Dinamo II‘‘, Stanić i Mandić pozive za te druge rasprave zaprimili su još 10. ožujka 2023. godine, a odgodu su zatražili 27. ožujka 2023. godine, sat i pol vremena nakon što je Mitrović novu raspravu u predmetu ‘‘Dinamo II‘‘ zakazao za 3. travnja.

- Branitelji Ivan Stanić i Nikola Mandić su 27. ožujka 2023. u 11,34 dostavili sudu zahtjev za odgodu rasprave s obrazloženjem da nisu u mogućnosti pristupiti, jer imaju od ranije zakazane rasprave, što su potkrijepili u zahtjevu za odgodu. Htio bih vas sve podsjetiti da je kolega Mandić bio tog istog dana, 27. ožujka 2023. prisutan u 10 sati ovoj sudnici, da nije spomenuo da ima bilo kakvu raspravu, a provjerom u e-spis utvrdili smo da se sve pozive primili 10. ožujka. Nikakve reakcije nije bilo, nego tek kada smo završili raspravu, u 11,34 stiže njihov podnesak. Predsjednik suda je zbog toga postavio branitelja po službenoj dužnosti, jer ovo nije kolegijalno ni profesionalno. Postavljanje branitelja po službenoj dužnosti je reakcija na to - rekao je Davor Mitrović, predsjednik sudskog vijeća, koji je potom odgodio raspravu, jer je Marijan Belčić, odvjetnik iz Osijeka, koji je Mariju Mamiću određen za branitelja po službenoj dužnosti, zatražio primjeren rok za pripremu "jer je nemoguće u ovako kratkom roku pripremiti se za raspravu u ovako velikom predmetu." S istim zahtjevom pridružio se i Mislav Srb, također odvjetnik iz Osijeka, koji je određen braniteljem po službenoj dužnosti optuženom Vuksanu. Podsjetimo, Vuksan se na prošloj raspravi 27. ožujka nije ni pojavio, a tada nije došla ni njegova braniteljica Ksenija Vržina, koja se ispričala zdravstvenim problemima uz priložene liječničke nalaze. No, s obzirom da je odvjetnici Vržina to bilo već drugi put da se ispričala zbog zdravstvenih problema, Mitrović je predložio da se i Vuksanu odredi službeni branitelj, kako se ubuduće ne bi odgađale rasprave u slučaju eventualnih zdravstvenih problema ili drugih razloga za izostanak Vržine.

- Odgodit ćemo današnju raspravu i nećemo ništa silovati, radit ćemo sve da imamo suđenje po zakonu – kazao je Mitrović zakazavši novo druženje za 18. travnja u 10 sati. Inače, osim Marija Mamića i Vuksana, branitelja po službenoj dužnosti od prvoga dana ovog postupka ima i Zdravko Mamić. To je također odvjetnik iz Osijeka Hrvoje Krivić, dok je Zdravko Mamić za svog izabranog branitelja angažirao Filipa Glavaša. S obzirom na sve što smo do sada vidjeli u ovom predmetu nije isključeno da u sljedećim tjednima i mjesecima i svi ostali optuženici, uz svoje izabrane, dobiju i branitelje po službenoj dužnosti, a u tom slučaju, kazneni postupak u kojem suđenje još nije ni započelo, dodatno će se oduljiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 16:46