POTRESNE ISPOVIJESTI

Mama mi je rekla: Ako protiv očuha ne povučeš iskaz, više te ne volim

Naše priče otvaraju pitanje trebaju li odgovarati i majke koje su znale za zlostavljanje, a nisu ništa učinile da ga spriječe
 Thinkstock

ZAGREB - Moraš raditi što ti kažem jer me inače boli glava i ne osjećam se dobro . Ti znaš da mama ne voli kad sam ljut. Osim toga, kažeš li nekome što radimo, pojest će te mrak.’ Tako mi je godinama govorio očuh dok me dirao u krevetu i radio sve one strašne stvari.”

Mali je to dio šokantne priče (čitatelji je u eksplicitnom obliku ne bi mogli podnijeti) 13-godišnje Vesne koju je godinama zlostavljao očuh, a majka je za sve te grozote dobro znala jer je spavala na susjednom krevetu!

Skidao je po noći

Tri priče koje imaju identičan završetak - majke su ostale na strani zlostavljača - otvaraju pitanje trebaju li odgovarati samo zlostavljači ili bi trebale biti odgovorne i majke koje ili nisu ništa učinile da spriječe zlostavljanje, ili su stale na stranu zlostavljača ili su, unatoč nepobitno utvrđenom zlostavljanju, ponovno omogućile zlostavljaču kontakt sa žrtvom.

Tek u četvrtoj priči majka je reagirala onako kako se to i očekuje - prijavila je svog oca, odnosno djeda šestogodišnje djevojčice, zbog pedofilije. Sudski je postupak u tijeku, a djevojčica uz pomoć psihologa pokušava zaliječiti traume kojih će se vjerojatno sjećati cijeli život.

No, Vesnina majka s početka teksta jedna je od onih koje ništa ne čine da zaštite svoje dijete od pohotnika. Štoviše, sama ju je slala u krevet svog ljubavnika, potpuno svjesna što taj monstrum radi njezinu djetetu. Vesna kaže da je očuh uvijek spavao gol, a tijekom noći skinuo bi i nju.

- Teško mi je opisati sve što mi je činio i svu bol koju sam pritom osjećala. Njegovo dahtanje čula bi i moja mama, a njezin je jedini komentar bio: ‘Znam ja što vi radite!’ Podnosila sam sve to samo da bih mogla vikendom biti s majkom, i to do trenutka dok nije tražio da mama i ja s njim istodobno imamo seksualni odnos.

Razorila obitelj

Povjerila sam se prijateljici, a potom i odgajateljici u domu pa je sve završilo na sudu - priča Vesna i dodaje da joj je gore od zlostavljanja bilo to što je majka svjedočila protiv nje. Ni u jednom trenutku nije potvrdila Vesninu priču, premda je bila svjedok iz prve ruke.

- Stala je na očuhovu stranu i rekla da sam sve izmislila, a ako je nešto i bilo, ja sam ga zavela. Nije me više željela primiti u kuću nakon što je očuh osuđen na uvjetnu kaznu - rekla je Vesna.

Mamu više ne viđa. Uostalom, optužila ju je da joj je “razorila obitelj”. Za nju je glavni krivac isključivo Vesna. Djevojčica je nakon svih tih trauma nekoliko puta pokušala samoubojstvo, a stručnjaci ističu da zlostavljana djeca to ne rade kao upozorenje, nego se radi o ozbiljnoj namjeri da napokon završe njihove muke.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 00:26