INICIJATIVA PRAVOBRANITELJICE

Mama i tata, razvodite se? Javite se mom odvjetniku...

U Francuskoj, primjerice, svako dijete u svakom razvodu dobiva odvjetnika po službenoj dužnosti

ZAGREB - Dijete kojem se roditelji razvode moglo bi u brakorazvodnom postupku dobiti svojeg odvjetnika koji će ga zastupati i braniti njegove interese neovisno o interesima roditelja. Naime, Ured pravobraniteljice za djecu poslao je preporuku Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi da što prije stvori pretpostavke za angažiranje odvjetnika koji će zastupati dijete, a inicijativu je u ponedjeljak podržao niz stručnjaka koje je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić okupila na predstavljanju zbornika ‘Djeca i konfliktni razvodi’.

Kako su objasnili, razvod braka nerijetko postaje bitka za dijete, u kojoj se bore odvjetnici roditelja, a cilj je svim sredstvima dobiti dijete za svoju stranku bez obzira na djetetov interes. Roditelji u brakorazvodnom postupku najčešće bespogovorno slušaju odvjetnike, a dijete i nužnost dogovora i suradničkog roditeljstva ostaju po strani.

Stručnjaci obiteljskog prava

- U brakorazvodnom postupku odlučuje se o temeljnim djetetovim pravima i moramo naći modalitet da dijete ima pred sudom svojeg zastupnika - naglasila je sutkinja Sandra Artuković Kunšt sa zagrebačkog Županijskog suda.

Tek treba vidjeti kako će se prijedlog provesti u praksi. U Francuskoj, primjerice, svako dijete u svakom razvodu dobiva odvjetnika po službenoj dužnosti. Riječ je o posebno educiranim dugogodišnjim odvjetnicima, stručnjacima obiteljskog prava, koji nastoje zaštititi dijete te uputiti roditelje kako da mu svojim ponašanjem nanesu najmanje štete.

Podaci o broju konfliktnih razvoda, koji ostavljaju nepremostive traume djetetu, pokazuju da itekako postoji potreba da se nadležni hitno prime rješavanja ovog problema.

- Podaci centara za socijalnu skrb pokazuju da raste broj konfliktinih razvoda, nakon kojih roditelji manipuliraju djecom i koriste ih za osvetu bivšem partneru. Čak 42 posto djece kojima su se roditelji rastali prošle godine - njih više od 2500 - bilo je izloženo izrazito manipulativnom ponašanju. Od toga njih 500 uopće ne viđa roditelja s kojim ne živi, a oko 1000 njih viđa ga rjeđe od propisanog isključivo zbog utjecaja roditelja s kojim živi - rekla je Gordana Filipović, savjetnica dječje pravobraniteljice.

Beskrajno dugo odlučivanje

Najviše u svemu tome, ističe, zabrinjava reakcija nadležnih koja se u “kompliciranim” razvodima svodi na priznavanje poraza i konstatiranje nemoći. Zbog toga se beskrajno dugo odlučuje s kim bi dijete trebalo živjeti, a roditelji manipulatori ostaju bez ikakve sankcije.

Stoga je Pravobraniteljstvo za djecu preporučilo i da manipuliranje djecom uđe kao posebni oblik nasilja u Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, no to nije prošlo. Naime, kako je rekla sutkinja Artuković Kunšt, problem ostaje i nakon što se razvod papirnato riješi te je potreban ozbiljan psihosocijalni rad s roditeljima, a zakonski sada nije moguće roditeljima naložiti takav tretman.

Stvarni život:

- 42 posto djece ravedenih roditelja žrtve su manipulacija

- 500 djece ne viđa roditelja s kojim ne živi

- 1000 djece viđa drugog roditelja jako rijetko

- 1424 upozorenja roditeljima izrekli su centri za socijalnu skrb

- 573 nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi izrekli su centri za socijalnu skrb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:37