ŠTO NAS ČEKA?

Mali Vakula o novim dugoročnim prognozama europskih meteorologa za srpanj: ‘Otkažite godišnji u ovom tjednu‘

Prve prognoze za vikend su izvrsne - trebale bi nas pratiti prave ljetne temperature
 E C M W F

Toplinski val je već stvar (meteo)prošlosti u unutrašnjosti domovine, a moramo priznati, u subotu nikako nije bilo ugodno na istoku zemlje, za čije je područje ESTOFEX izdao visok stupanj upozorenja na visoku mogućnost za ozbiljnije nevrijeme i tuču pa su sve oči bile uprte u meteorološki radar. Vijesti koje su stizale iz susjedne nam BiH i fotografije zrna tuče od gotovo 8 cm baš su nas uznemirile, ali na sreću, žitnicu Lijepe Naše nije pogodilo nevrijeme takvih razmjera, započinje svoju prognozu za Slobodnu Dalmaciju Ivan Šolić, poznatiji i kao Mali Vakula.

U noći na utorak, nestabilnosti su se proširile i na Dalmaciju, kao sol na ranu na kraju jednog sportski teškog dana, Italija nam je i meteorološki zapaprila porcijom oborina i ovog puta prognoza nije kao u starom ljetnom hitu, već su nam se, umjesto ljeta, u grad vratile – nestabilnosti. Visinska ciklona će u idućim danima podržavati vrlo nestabilno vrijeme, a zbog njene specifičnosti, teško je točno utvrditi gdje i koliko će oborina biti.

Ono što nam se čini poprilično izgledno je da će već noćas u Dalmaciju stići nove nestabilnosti i da će noć pred nama biti savršena za spavanje, uz ugodne temperature zraka i povremene grmljavinske pljuskove. Osvježavajuće, zaista. Nestabilno vrijeme uz stalnu prijetnju pljuskova i grmljavine zadržat će se tijekom srijede i četvrtka.

U srijedu ujutro je na sjevernom Jadranu moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme, a sredinom dana, lokalno obilnijih pljuskova bi moglo biti i u unutrašnjosti Dalmacije. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, uz prihvatljive maksimalne temperature zraka ispod 30 Celzijevih stupnjeva, pa nam slijedi pauza od službenih "vrućih dana". Posebno ugodno će biti u Zagori, uz maksimalne temperature zraka do 25 stupnjeva, dok će noći biti svježe, uz 15-ak stupnjeva. Konačno, noći će biti ugodne i uz obalu. Od petka će uslijediti stabilizacija vremena, ali čini se tek privremeno…

Projekcija vremena za vikend - svi na more (u hlad)!

Prve prognoze za vikend su izvrsne, naime, trebale bi nas pratiti prave ljetne temperature (iznad 30 stupnjeva!), ali one neće, Bogu hvala, dosezati ekstremne vrijednost toplinskog vala koji se na Lijepu Našu obrušio prije koji dan.

Ukoliko se prognoze za vikend ostvare, plaže će biti krcate, ali oprez, s obzirom na to da će temperature u Dalmaciji prelaziti 30 stupnjeva ("vrući dani"), ne dajte se zavarati i ne izlažite se predugo štetnim UV zraka. Zaključak, svi na more, ali držite se hlada!

Mjesečna prognoza - ide li ljeto na godišnji odmor početkom srpnja te koja je mogućnost za novi toplinski val?

Najnovije dugoročne prognoze Europskog centra za srednjoročnu prognozu iz Readinga u Engleskoj signaliziraju osvježenje sa sjevera Europe u prvom tjednu srpnja i osjetniji pad temperature zraka "po visini" uz ciklonalnu aktivnost. Sličan scenarij "crta" i njegov glavni "konkurent" na tržištu prognoza, američki Global Forecast System (GFS) pa smo, dugoročnije gledajući, mišljenja da prvi tjedan srpnja nije dobar izbor za godišnji odmor.

image

U prvom tjednu srpnja stiže osvježenje

E C M W F

Za razdoblje od 8. do 14. srpnja, ECMWF signalizira srednje temperature zraka uz obalu u okviru višegodišnjeg prosjeka, dok se u Zagori očekuje između 0.5 i 2 stupnja niža srednja temperatura zraka u odnosu na višegodišnji prosjek. Kada je o oborinama za taj period riječ, "Englezi" ne signaliziraju odstupanja od prosjeka. U drugoj polovici srpnja ECMWF signalizira skromna pozitivna odstupanja srednje temperature zraka uz obalu i na otocima srednjeg i južnog Jadrana, dok bi na sjevernom Jadranu, Zagori i ostatku Lijepe Naše temperature trebale biti u okviru višegodišnjeg prosjeka.

image

Odstupanje temperature zraka u razdoblju od 8. do 14. srpnja 2024.

E C M W F

Dobra je vijest što dugoročna prognoza ovog popularnog prognostičkog modela (ECMWF) ničim ne signalizira pojavu novog toplinskog vala, a to je vijest koju svi žele čuti. Ipak, s dugoročnim prognozama uvijek treba biti na oprezu, budući da je prognoza vremena najtočnija unutar 72 sata, a svakim idućim satom (i danom) vjerojatnost njenog ostvarivanja znatno opada, ali ono što smo vidjeli ulijeva nadu, naročito u prvoj polovici srpnja…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 22:11