REAGIRAO GONG

Malenica u radnu grupu za izradu Zakona o lobiranju postavio svog PR savjetnika, prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa

Radnu skupinu za izradu Zakona o lobiranju koja broji čak 22 člana, ministar Malenica imenovao je u lipnju prošle godine

Ivan Malenica

 Damir Krajac/Cropix

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, potvrdila je Jutarnjem listu da je Povjerenstvo primilo prijavu protiv ministra Ivana Malenice zbog toga što je u radnu skupinu za izradu Zakona o lobiranju imenovao Maria Aunedia Medeka, svog PR savjetnika čijoj je tvrtki Ministarstvo pravosuđa i uprave plaća usluge komunikacijskog savjetovanja.

Tijekom dana GONG je objavio da je prijavu protiv ministra Malenice podnijela ta udruga.

U prijavi se traži da Povjerenstvo ispita je li se Malenica, imenovanjem u radnu skupinu za izradu Zakona o lobiranju, suvlasnika tvrtke čije usluge njegovo Ministarstvo plaća, doveo u sukob interesa.

Novinarka portala Net hr. Đurđica Klanicir je istražujući koja sve Ministarstva u Plenkovićevoj vladi, uz vlastite glasnogovornike i odjele za odnose s javnošću koji su na državnoj plaći, angažiraju i privatne PR tvrtke, ustanovila da je najomiljenija privatna PR tvrtka koju sadašnji ministri angažiraju - Media val. Riječ je o PR tvrtki u suvlasništvu spomenutog Maria Aunedia Medeka.

Ugovori s Media valom

Ministarstvo pravosuđa i uprave kojem je na čelu Malenica, potvrdilo je navedenoj novinarki da je s tvrtkom Media Val sklopilo jednogodišnji ugovor za usluge komunikacijskog savjetovanja i da su joj do sad isplatili 122.400 kuna. Naglasili su da je posao PR Media val dobila u postupku javne nabave "kao najpovoljniji ponuditelj".

Iz Ministarstva rada i socijalne politike također su navedenoj novinarki potvrdili da s Media valom imaju važeći jednogodišnji ugovor o PR uslugama te da su im u ovoj godini isplatili 128.000 bez PDV-a. Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja također su potvrdili da su 21. prosinca prošle godine s tom PR tvrtkom zaključili jednogodišnji ugovor na iznos od 184.946,00 kuna, plus PDV. Dakle, samo od navedena tri ministarstva Media val će u ovoj godini uprihoditi najmanje 445.346 kuna bez PDV-a.

Zakon o lobiranju jedan je od anti-korupcijskih zakona, a Europska komisija i GRECO (antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe) već godinama od Hrvatske traže da proces lobiranja uredi zakonom. Međutim, Hrvatska u njegovu donošenju debelo kasni i sve dosadašnje vlade su taj posao odlagale. Države EU-a koje su područje lobiranja zakonski uredile, ustanovile su Registar transparentnosti u koji se upisuju lobističke tvrtke i njihovi vlasnici, kako bi se uvelo što više reda u inače zakulisne procese utjecaja snažnih interesnih skupina na oblikovanje javnih politika i zakone koje vlade donose.

Radna skupina od 22 člana

Radnu skupinu za izradu Zakona o lobiranju koja broji čak 22 člana, ministar Malenica, čije Ministarstvo je nositelj izrade toga propisa, imenovao je u lipnju prošle godine. Za voditelja joj je postavio Josipa Salapića, državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave, a uz osobe iz toga ministarstva i drugih državnih tijela, u nju je imenovao i predstavnike zainteresiranih Udruga: HUP-a, sindikata, Hrvatske udruge lobista, HOK-a, HUOJ-a (PR tvrtke se bave i lobiranjem) te profesore pravnih fakulteta. Naime prema načelu participativne demokracije u radne skupine za izradu nacrta zakona Vlada bi trebala imenovati predstavnike onih segmenata društva kojih se određeni propis najizravnije tiče i koji mogu doprinijeti njegovoj kvaliteti. Uloga neovisnih stručnjaka u radnim tijelima je iznimnu važna jer na zakonska rješenja daju drugu perspektivu, neovisnu od vladine.

Maria Auneudia Medeka, ministar Malenica je u radnu skupinu imenovao kao predsjednika HUOJ-a, dakle predstavnika komunikacijskih stručnjaka. Povjerenstvo za sukob interesa bi trebalo ispitati je li se imenovanjem suvlasnika tvrtke s kojom je njegovo ministarstvo poslovno povezano ministar doveo u sukob interesa, i pri formiranju radne skupine zapravo fingirao načelo participativnosti.

Naime, poslovni aranžman čak triju ministarstava u Plenkovićevoj vladi s Media valom dovodi suvlasnika te tvrtke - ujedno i člana radne skupine za izradu Zakona o lobiranju, Maria Auneda Medeka u poseban odnos s vladom i ministrom Malenicom - ne samo zbog zarade koju njegova tvrtka u tim poslovima ostvaruje već i zbog nečeg podjednako važnog - kontakata s visokim predstavnicima izvršne vlasti koji donose odluke, oblikuju javne politike i predlažu zakone.

Kako nam je više članova radne skupine za izradu Zakona o lobiranju neslužbeno reklo, u proteklih 14 mjeseci koliko je prošlo od njezina formiranja, nije se puno napravilo - voditelj radne skupine, Josip Salapić, sastanke saziva rijetko, a još uvijek se nisu pomaknuli dalje od definiranja osnovnih pojmova.

Reagiralo Ministarstvo pravosuđa

Ministarstvo pravosuđa reagiralo je GONG-ovo priopćenje te poručuju da Medek nije "osobni PR ministra". Njihovo priopćenje niže prenosimo u cijelosti:

- Nastavno na priopćenje udruge GONG, Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da je radna skupina za izradu nacrta prijedloga Zakona o lobiranju osnovana 25. lipnja 2021. g., a ugovor o uslugama komunikacijskog savjetovanje za potrebe Ministarstva, nakon provedenog postupka javne nabave, potpisan je u studenom 2021. g.

Gospodin Aunedi Medek nije „osobni PR savjetnik ministra“, a tvrtka – u kojoj je jedan od suvlasnika – u trenutku njegovog imenovanja u radnu skupinu nije imala nikakav komercijalni odnos s Ministarstvom pravosuđa i uprave.

U radnu skupinu imenovan je kao predstavnik strukovnog udruženja čiji je predsjednik. Inače, u radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga Zakona o lobiranju imenovani su predstavnici različitih dionika; akademske zajednice, neovisnih tijela poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Povjerenika za informiranje, Državnog odvjetništva, Agencije za zaštitu osobnih podataka, kao i drugih strukovnih udruženja. Nazivati predstavnike takvih institucija „produženim rukama vlasti koja neće otvarati nikakva pitanja ili probleme koji nisu u interesu vladajućima“ smatramo izrazom nepoštovanja prema istima.

Imena članova radne skupine su od početka javno dostupna na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave.

Cilj donošenja Zakona o lobiranju je prvi puta sustavno urediti područje lobiranja, koja je Vlada Republike Hrvatske prepoznala kao područje koje je neregulirano, a nosi korupcijske rizike. Upravo iz tog razloga donošenje tog zakona uvršteno je u Program Vlade za mandatno razdoblje 2020.-2024. kao i u Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Članovi radne skupine nemaju „povlašteni pristup“ niti kroje propise „za svoju maksimalnu ugodu poslovanja“ već sudjeluju u otvorenom dijalogu između različitih dionika o uspostavi kvalitetnog pravnog okvira za područje lobiranja.

Nacrt prijedloga Zakona o lobiranju Ministarstvo pravosuđa i uprave uputit će u daljnju proceduru, kao predlagatelj, uvažavajući mišljenja iznesena na radnoj skupini, mišljenja drugih nadležnih tijela, kao i mišljenja zainteresirane javnosti koja će iznositi u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, poručuju iz Ministarstva pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:08