RIJEČ MINISTRA

Malenica: Ne vidim razlog za pokretanje postupka protiv Turudića, sumnjam da za takav potez postoje drugi razlozi

‘Predsjednik Visokog kaznenog suda je pokrenuo postupak, konačnu odluku će donijeti sudačko vijeće‘
 Ranko Šuvar/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak da ne vidi razlog za pokretanje postupka oko kršenja kodeksa sudačke etike pred Državnim sudbenim vijećem protiv izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i dodao kako sumnja da za takav potez postoje drugi razlozi.

“Predsjednik Visokog kaznenog suda je pokrenuo postupak, konačnu odluku će donijeti sudačko vijeće. Tako da ne bih u ovom trenutku prejudicirao kakva će odluka biti”, rekao je Malenica u izjavi medijima nakon sjednice vlade.

Pritužbu zbog kršenja kodeksa sudačke etike podnio je predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića jer se Turudić kao sudac više puta sastao sa Zoranom Mamićem koji je bio pod istragom.

Malenica je istaknuo, međutim, kazao da ne vidi razloga za pokretanje tog postupka, s obzirom da je Turudić tri puta prošao sigurnosnu provjeru, uključujući i onu 2019. godine, a da se radi o sastancima koji su se odvijali 2015.

“Ja ne vidim razloga sada za pokretanje tog postupka. On je u međuvremenu prošao sigurnosnu provjeru, tako da mogu jedino sumnjati da tu postoje neki drugi razlozi zašto je pokrenut sada ovaj postupak”, istaknuo je ministar.

Na pitanje novinara može li pokretanje postupka na bilo koji način promijeniti odluku o imenovanju Turudića za glavnog državnog odvjetnika, Malenica je poručio da je Turudić već izglasan u Hrvatskom saboru, o čemu je i objavljena odluka u Narodnim novinama te da pokretanje postupka pred sudačkim vijećem nema nikakvom utjecaja.

“Ja bih podsjetio i da je predsjednik Vrhovnog suda Dobronić, u trenutku kad se javio na natječaj, imao stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem”, dodao je Malenica.

Na pitanje je li možda pokretanje te pritužbe stvar osobnih odnosa između sudaca, Malenica je poručio da “ništa ne isključuje”.

Dodao je i da je predsjednik Visokog kaznenog suda Horvatović bio protukandidat gospodinu Turudiću u natječaju za izbor predsjednika toga suda. “A isto tako, mislim da je gospodin Turudić u nekoliko navrata i kritizirao i predsjednika Vrhovnog suda”, naveo je Malenica.

Malenica se osvrnuo i na istrage protiv suca suspendiranog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, za kojega bosanskohercegovački istražitelji sumnjaju da je primio pogodovao obitelji Mamić oko izručenja Zorana Mamića Hrvatskoj.

“Pa to zasigurno stvara neku dozu sumnje u tu odluku...", kazao je Malenica. Dodao je da će zatražiti informaciju od Ministarstva pravde BiH o informacijama koje je pročitao u hrvatskim medijima, "da su pokrenute neke radnje u BiH i nakon toga vidjeti koji su nam daljnji potezi”. Zaključio je i da hrvatski zahtjev za izručenje Mamića još stoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:12