PLJAČKA RBA BANKE

Maksimalna kazna: Dužnović osuđen na 40 godina zatvora

 Sunara/CROPIX

Kazimir Dužnović pljačkaš kriv je za ubojstvo policajca Ivana Grbavca tijekom pljačke RBA banke u Sesvetama, a za sve točke optužnice izrečena mu je jedinstvena kazna od maksimalnih 40 godina zatvora.

Dužnović, s vidno više kilograma nego u vrijeme zločina, kaznu je dočekao hladno. Jedine naznake emocija pokazao je na ulasku u sudnicu kada je mahnuo svojoj obitelji u sudnici.

INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA: Krvava pljačka u Sesvetama

Optužnica ga je teretila za teško ubojstvo, pet pokušaja ubojstava, razbojstvo, opće opasnu radnju i dovođenje u opasnost života ljudi, te ilegalno nošenje oružja.

Za ubojstvo mladog policajca osuđen je na 30 godina zatvora. Za pet pokušaja ubojstva njegovih kolega osuđen je na 26 godina zatvora, pljačka banke mu je donijela četiri godine, još četiri godine dobio je za opće opasnu radnju i dovođenje u opasnost života ljudi.

Na sve to mu je dodano šest mjeseci zbog ilegalnog oružja. Zbrojeno, kazna bi iznosila 64 i pol godine zatvora, ali je na kraju sve to objedinjenu u maksimalnu dozvoljenu kaznu od 40 godina zatvora.

Sudac Vladimir Vinja punih je pola sata obrazlagao presudu. U njoj nije bilo razloga ni za jednu jedinu olakotnu okolnost.

- Rijetki su predmeti u kojima je bilo toliko zla, kako po onome što je optuženik činio, ali i po posljedicama koje su ostale. Presuda nije mogla biti drugačija - zaključio je sudac.

Dužnović je 5. svibnja prošle godine, u bijeloj sportskoj odjeći s automatskom puškom u rukama, upao u banku. Uskoro je stigla i policija.

Dužnović je već u banci počeo pucati. Ubio je 24-godišnjeg Grbavca, a tijekom bijega je ranio još četiri policajca.

Zločin je počinio dok je bio na uvjetnoj slobodi, a od ranije bio registriran zbog niza razbojstava.

Branitelj najavio žalbu Vrhovnom sudu

Dužnovićev branitelj Krešimir Krsnik koji smatra da njegov branjenik nije kriv za ubojstvo policajca najavio žalbu na današnju nepravomoćnu presudu.

'Ne mogu komentirati nepravomoćnu presudu, no sve ćemo argumente iznesene u postupku iznijeti i u žalbi Vrhovnom sudu', rekao je Krsnik.

Bankarska službenica migom spasila majku s bebama

U obrazloženju presude sudac je istaknuo i herionu, koja je prošla bez zasluženog priznanja. Riječ je o bankarskoj službenici Anamariji Andričić koja je, osim što je usporila i zadržala pljačkaša, uspjela očima upozoriti majku koja je s bebama u kolicima krenula u banku.

Kako je to izgledalo pogledatje u fotogaleriji 28 sekundi strave: Majka s bebama uletjela u krvavu pljačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:31