SAMO KOD NAS

Majka nakon razvoda više od sedam godina čekala da sudovi odluče može li živjeti sa svojom kćerkom

Ustavni sud RH im je dosudio naknadu za prekršeno ustavno pravo suđenja u razumnom roku

Majka i dijete, ilustracija

 Tatiana Chekryzhova/alamy/alamy/profimedia/Tatiana Chekryzhova/alamy/alamy/profimedia

Više od sedam godina nakon razvoda, majka i kćer čekale su odluku suda da mogu živjeti zajedno. Samo sudski postupak trajao je pet godina, dva mjeseca i 19 dana. Ustavni sud RH im je dosudio po 1.500 eura naknade za prekršeno ustavno pravo suđenja u razumnom roku, prenosi N1.

Borba bivših supružnika za skrbništvom počela je 2015. godine, a sljedeće jeseni je bilo odlučeno da djevojčica živi s majkom, uz povremeno viđanje oca koji plaća alimentaciju. Majka je tražila izmjenu te odluke i onda je započela višegodišnja parnica.

Nakon dva ročišta, u rujnu 2017. godine stiže očitovanje Centra za socijalnu skrb o tužbi na sud. Na njega se otac očitovao mjesec dana kasnije uz dokumentaciju o postupanju policije. Sud je zatim zatražio očitovanje posebne skrbnice, jer je privremena mjera prema kojoj djevojčica živi s majkom, u međuvremenu istekla.

Novo ročište održano je u studenom 2017. kada je donijeta nova privremena mjera da dijete stanuje s majkom. Otac se na tu odluku žalio, ali mu je u veljači 2018. viši sud žalbu odbio. Sud je u nastavku procesa dao nalog za vještačenje roditelja, no mjesec dana kasnije vještak vraća spis uz obrazloženje da ne može obaviti vještačenje.

U lipnju 2018. imenuju nove vještake koji dostavljaju nalaz. Oba roditelja očitovala su se o nalazu, da bi sud ubrzo nakon toga ocu promijenio način odvijanja susreta s djetetom.

Majka je u studenom 2018. pokušala riješiti spor medijacijom, no otac na to nije pristao. Slučaj se zakomplicirao kada je majka na ročištu u siječnju 2019. zatražila izuzeće sutkinje koja je vodila spor. Zahtjev joj je predsjednica suda odbila.

U srpnju 2019. sud odlučuje ispitati dijete. Donose presudu prema kojoj je određeno da će djevojčica stanovati s majkom, a oca povremeno viđati. Otac se tom odlukom nije pomirio već je uložio novu žalbu.

U listopadu 2020. viši sud ukida prvostupanjsku presudu i vraća slučaj novom sucu. U ponovljenom postupku pribavlja novo mišljenje Centra za socijalnu skrb i nakon toga donosi presudu kojom odbija majčinu tužbu. Ta presuda je u međuvremenu postala pravomoćna.

Prije okončanja spora majka je podnijela Ustavnu tužbu. Taj sud dao joj je za pravo, zaključivši da je sve predugo trajalo.

- Ustavni sud utvrđuje da se postupak u razmatranom razdoblju vodio dulje od pet godina. Imajući u vidu ukupno trajanje postupka, što ukazuje na neefikasnost postupanja sudova, te da majka i kćer nisu pridonijele duljini trajanja postupka, Ustavni sud ocjenjuje da im je u konkretnom slučaju povrijeđeno pravo da sud u razumnom roku odluči o pravima i obvezama, što jamči Ustav RH - navedeno je u presudi, kako prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:44