'ZEMUNAC' U ZAGREBU

Mafijaša Sretka Kalinića liječe na odjelu Artukovića i Šakića

Kalinićevo premještanje iz bolnice Sestre milosrdnice provedeno je uz velike oštre mjere osiguranja, a pojačane mjere osiguranja oko same bolnice bit će na snazi za čitava njegova boravka u njoj

ZAGREB - Nakon što je prevezen u Zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici, ime Sretka Kalinića dopunilo je dugu listu onih koji su boravili u toj kazneno-medicinskoj ustanovi.

Sretka Kalinića 8. lipnja ove godine hicima iz pištolja na obali jezera u Rakitju kod Zagreba teško je ranio kriminalac Miloš Simović s kojim se godinama krio u Hrvatskoj. Obojica su u Srbiji u odsutnosti osuđena na po 30 godina zatvora za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, ali i na po 40 godina zatvora jer im je dokazano da su kao članovi zemunskog ganga sudjelovali u 19 ubojstava, tri otmice i dva teroristička akta. Zaposlenici zatvorske bolnice tako dobivaju novu brigu, a premještanje Sretka Kalinića iz bolnice Sestre milosrdnice bilo je provedeno uz iznimno oštre mjere osiguranja. Pojačane su i mjere osiguranja oko same bolnice za njegova boravka u njoj.

Poznati pacijenti

Povijest zatvorske bolnice u Svetošimunskoj pamti imena brojnih poznatih optuženika i osuđenika. Tamo su se liječili i kladušanski babo Fikret Abdić i Mladen naletilić Tuta, a zbog zdravstvenih teškoća tamo je završio i Miljenko Stričak, vozač kamiona smrti iz tunela Ledenik. Hrvoje Petrač u Svetošimunskoj se liječio zbog upale pluća, a zbog iscrpljenosti glađu - Branimir Glavaš.

Upravo su zbog njega Svetošimunsku danima opsjedali reporteri svih hrvatskih medijskih kuća, svrnuvši tako pozornost na ustanovu kojoj je na čelu svojevremeno bio i omraženi HDZ-ovac iz devedesetih, političar Ivić Pašalić.

Pacijent zatvorske bolnice bio je i Tihomir Orešković, a u novije vrijeme i Slobodan Đurović. Đurović je nedavno vraćen u Remetinec, pa ne postoji bojazan da bi s Kalinićem mogao razmijeniti informacije.

Bijeg ipak moguć

Prije dvadesetak godina, u svojoj 88. tamo je preminuo Andrija Artuković, na istom odjelu na koji će smjestiti Sretka Kalinića. Prije dvije godine tu je umro i Dinko Šakić. Svetošimunska je poznata i po snažnim mjerama osiguranja koje tu ustanovu čine gotovo neprobojnom.

Nekolicina najupornijih ipak se, preko snažnih metalnih ograda, uspjela dokopati slobode. Nedavno smo, 14. ožujka, zabilježili bijeg 22-godišnjeg M. K., psihičkog bolesnika koji je kratki bijeg iskoristio za čak tri pokušaja razbojstva.

Bojović pobjegao u Južnu Ameriku?

Beogradski mediji pišu o bijegu Luke Bojovića, kojeg je ranjeni Sretko Kalinić navodno spomenuo hrvatskim policajcima u kontekstu serije ubojstava na području bivše SFR Jugoslavije.

Dnevni list Blic tako u današnjem broju navodi da je Bojović najvjerojatnije pobjegao je u Južnu Ameriku. Kalinić je hrvatskim istražiteljima navodno rekao da je zajedno s Lukom Bojovićem počinio teška kaznena djela, među kojima i ubojstva. ( D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:51