CEH OD 700 EURA

‘Maćani ste i nenormalni‘: Drugi čovjek Splita vrijeđao policiju pa dobio kaznu, no i dalje ozbiljno optužuje

Dogradonačelnik Splita branio je zaštićena stabla, na površini koju je investitor namijenio za gradnju nekretnine

Bojan Ivošević i policajci ispod oštećenog stabla

 Josko Supic/Cropix/Cropix

Dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević je izvijestio kako je danas zaprimio prekršajni nalog u kojem mu se izriče kazna od 700 eura zbog kršenja javnog reda i mira jer je, prema tumačenju načelnika Druge policijske postaje Split, vrijeđao i omalovažavao policijske službenike riječima "vi policajci ste maćani i niste normalni", u Glagoljaškoj ulici u Splitu 3. studenog. Naime, na taj datum je dogradonačelnik branio zaštićena stabla, na površini koju je investitor namijenio za gradnju nekretnine, piše Slobodna Dalmacija.

- Potpuno sam svjestan težine svega što ću upravo navesti, ali ne radi se o novosti već o javnoj tajni koja se u maniri imena Lord Voldemorta ne izgovara. Apsolutnu podršku pružam svim policijskim službenicima koji svaki dan riskiraju svoj život kako bi svi zajedno mogli mirno spavati, onima koji unatoč plaćama, koje su sve samo ne adekvatne, rade svoj posao profesionalno, koji ne zatvaraju oči pred kriminalom, koje interesne skupine ne mogu kupiti da im odaju informacije o istragama i postupanjima. Takvi su u mom višegodišnjem iskustvu s policijom, bilo kroz prijave ili kroz rad, većina. Šteta što im pojedinci kojima nije mjesto u policiji ruše reputaciju svojim ponašanjem - započinje Ivošević.

image
Vojko Basic/Cropix

Zatim navodi kako su osim stanara, u vrijeme predmetnog zbivanja, na lokaciji bila i dva novinara, Boris Pavelić i Boris Dežulović, koji su svjedočili cijeloj situaciji, kao i "indiferentnosti policijskih službenika" zbog kojih je, priznaje, upotrijebio navedene riječi "u sličnom, ali ne i doslovno takvom kontekstu". Zbog njihovog ponašanja reagirali su stanari i slučajni prolaznici, ističe Puljkov zamjenik.

Sve ovo se zbivalo, prokazuje Ivošević, nakon cijelog tjedna protuzakonitog djelovanja investitora bez ikakvih dozvola na arheološkom lokalitetu (radi čega je Konzervatorski odjel u Splitu izrekao i zabranu građevinskih radova); pokušaja investitora da nezakonito posiječe zaštićeno stablo na navedenoj parceli; što su PiN Split, u suradnji s JVP Split, uspjeli sanirati stablo (a JVP Split iz sigurnosnih razloga postavio službenu traku vatrogasaca oko parcele; unatoč tome što ih je osobno policijski načelnik Ante Balov sprječavao u obavljanju službene dužnosti tri i pol sata vičući: "Dok sam ja ovdje nitko neće ući!". Ivošević ovo naziva "zloupotrebom položaja i ovlasti".

image
Vojko Basic/Cropix

Nadalje, dogradonačelnik navodi da su se, ignorirajući zakonske ovlasti vatrogasaca, ponovo istog dana pojavili radnici koji su skinuli službenu vatrogasnu traku, ušli u parcelu te krenuli ograđivati parcelu (koja je, kaže Ivošević, sukladno Zakonu o vlasništvu i dalje u suvlasništvu privatnika i Republike Hrvatske), radi čega je pozvana i policija. Policijski službenici su tada, piše dogradonačelnik, jasno dali do znanja da unatoč tome što su i JVP Split i PiN Split rekli da je područje nesigurno, dok se ne stvrdne betonski obruč oko stabla nemaju namjeru sprječavati ulazak neovlaštenih osoba na ograđeno područje.

- Kakve ovlasti u takvim trenucima imaju i kako su se znali ponašati u sličnim situacijama najbolje pokazuje događaj koji se dogodio 10.listopada 2017. na Kašteletu, kad je tadašnji novinar Indexa Drago Miljuš dobio šaku u glavu od strane policijskog službenika, jer je plaža bila ispražnjena iz sigurnosnih razloga, a policajac nije imao puno volje objašnjavati novinaru da se mora udaljiti. Ako nekad u životu naletite na požarište i poželite pristupiti mu, slobodno skinite traku i zaobiđite policijske službenike te se pozovite na načelnika Druge policijske postaje Antu Balova i situaciju iz Glagoljaške. Šalim se naravno, nemojte, jer tad će pronaći razloga za postupanje - šali se Ivošević.

image
Josko Supic/Cropix/Cropix

Dodaje da ne treba zaboraviti da su policijski službenici bili prisutni i u trenucima kada mu je "poslanik" investitora jasno poručio "tko će ga čuvati kada ode s vlasti", da će ga "trebati čuvati samo radi podruma" i da ga "nakon mandata čeka smak svijeta". Takve riječi prema dužnosniku, ističe dogradonačelnik, nisu bile razlog za postupanje policijskih službenika, dok se zbog izraza "niste normalni" zahtjeva žurno sankcioniranje.

- Kada sve ovo pročitate nameće se pitanje zašto policija tako blagonaklono postupa prema investitoru, koji tjedan dana radi nezakonito, noću šalje momke u kapuljačama da sijeku zaštićena stabla i kreće ograđivati zemlju u državnom suvlasništvu bez odobrenja RH. Odgovor vjerojatno leži u jednom noćnom klubu povezanom s investitorom i činjenicom da je nedavno došlo do određenih "promjena" u klubu te da od tada možete zamijetiti policijske službenike u civilu u noćnim faturetama na toj lokaciji. Ta promjena dobila je i medijski epilog kada je zbog tih "promjena" bačen suzavac u noćni klub. Zanimljivo do "promjene" se navedeni investitor često žalio da ga pripadnici policije reketare - otkriva Ivošević.

Zamjenik gradonačelnika pred kraj objave napominje da je ona motivirana većim brojem problema pri određenim postupanjima u suradnji s policijom, pri čemu je ovo u Glagoljaškoj "samo kulminacija otvorene netrpeljivosti dijela policije prema Gradu Splitu, koji je inzistiranjem na poštivanju zakona RH poremetio tokove novca u određenim strukturama, među kojima se nađu i neki policijski službenici".

image
Josko Supic/Cropix/Cropix

- U potpunosti je ignorirana prijava kako jedan noćni klub u centru radi mimo minimalno tehničkih uvjeta, a razlog tome vjerujem da su policajci koji noću tu rade faturete. Isto tako, kada smo na ljeto imali zajedničku akciju s Državnim inspektoratom i Drugom policijskom postajom, upravo pripadnici policije su "otkucali" akciju vodstvu noćnog kluba gdje smo išli utvrditi nezakonitosti. Ono što pripadnici policije nisu znali je kako smo zbog sumnje da neki od pripadnika policije rade s navedenim noćnim klubom prvo u civilu otišli bez njih i utvrdili nezakonitosti, a onda ih tek pozvali za asistenciju pri kojoj su nas sprječavali da odemo postupiti dok ne dođe pojačanje. U međuvremenu se jedan policijski službenik udaljio i obavio telefonski poziv, ne znajući da imamo osobu i u klubu koja je baš u tom trenutku primijetila voditelja kluba na telefonu i nakon toga njegovu paničnu reakciju uklanjanja svega što je bilo nezakonito - piše Ivošević.

Nastavlja da, tek kad je klub otklonio sve nezakonitosti (15 minuta kasnije), su policijski službenici pristali otići u provjeru. Dodaje i kako je iza navedenog kluba stajala osoba koja je nedavno prije toga pala u akciji USKOK-a, zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

- "Lijepo" je vidjeti da određeni policijski službenici surađuju i s takvim "poduzetnicima". Nekima je možda teško prihvatiti, ali prošlo je doba kad su neki policijski službenici mogli prijetećim tonom potjerati komunalno redarstvo iz kluba koji je nelegalno radio na otvorenom kraj Nadbiskupove palače i radi vlastite zarade štitili one koji su maltretirali pola kvarta. Odbijam živjeti u društvu koje iz straha zatvara oči, u društvu koje se boji izreći probleme koje ga muče. To nije i nikada neće biti normalno - poručuje za kraj splitski dogradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:09