NIJEMCI U PROBLEMU

Lufthansa otkazuje letove, Croatia Airlines: Dvije linije iz Njemačke potpuno su nam zakupljene

‘Daljnja otkazivanja dovest će do prelijevanja putnika na prijevoznike koji će letjeti. Mi gradimo posao na pouzdanoj usluzi‘

Ilustrativna fotografija

 Tonci Plazibat/CROPIX

Usprkos velikom povratku turističkih brojki na razinu prije pandemije covida-19, u Njemačkoj se još uvijek ne očekuje povratak i avioprometa. S jedne strane vlada veliko nepovjerenje potrošača koji su lani imali neugodnih iskustava oko otkazivanja letova u zadnji čas, a s druge strane tu su i problemi otkazivanja velikog broja letova njemačkog avioprijevoznika Lufthanse.

Naime, prošli tjedan je časopis Wirtschaftswoche objavio da će Lufthansa ponovno morati otkazati brojne letove u ljetnom redu letenja 2023. godine. Otkazano je 34.000 letova Lufthanse, a tom bi se broju moglo dodati još letova podružnica kao što je Swiss. Svaki dan se otkaže do 500 letova. Lufthansa prije svega ukida rute koje imaju nekoliko veza dnevno i na kojima postoje alternativne mogućnosti prijevoza.

Glavni razlog toj odluci je nedostatak osoblja, a zbog toga će od 26. ožujka do 29. listopada 2023. biti otkazan svaki deseti let. Ovom mjerom avioprijevoznik želi izbjeći ponavljanje ljeta 2022. Grupa ne spominje samo nedostatak osoblja s vlastitom letačkom posadom, već i nedostatak osoblja u industriji, osoblja koje radi na osiguranju, na zemaljskim uslugama te kontroli zračnog prometa. Njemački mediji ovo smatraju jako lošom porukom jer misle da bi se mogao dogoditi prošlogodišnji scenarij kad su se isprva u sustavima pojavili deseci tisuća letova koji su kasnije otkazani. No, Lufthansa u toj priči nije jedina koja otkazuje letove.

Hrvatski avioprijevoznik Croatia Airlines nije u toj priči zbog čega i ove godine odlično surađuje s organizatorima putovanja koje lani nije iznevjerio. Osim toga, u svoj ljetni red letenja uvodi novu liniju iz Münchena za Brač. Oni su u srijedu s turističkim zajednicama Osijeka, Osječko-baranjske županije i Splitsko-dalmatinske županije na turističkom sajmu f.re.e. u Münchenu održali zajedničko predstavljanje njemačkim poslovnim novinarima i turističkim agentima.

- Daljnja otkazivanja dovest će do prelijevanja putnika na prijevoznike koji će letjeti. Ali mi ne gradimo svoj posao na nečijem otkazivanju, nego na pouzdanoj usluzi. Imamo zrakoplove, imamo osoblje, nemamo problema sa zaposlenicima. U koroni smo sačuvali zaposlenike i temeljem toga smo spremni za sezonu. Naša je uloga - i tu ćemo ispuniti plan - pružiti stabilnu aviopovezanost. Croatia Airlines, kao bitan dio prometne infrastrukture i bitan čimbenik u hrvatskom turističkom proizvodu, odgovorno će pružiti tu uslugu povezanosti i planira odraditi punu produkciju ljetnog reda letenja - kaže nam komercijalni direktor Croatia Airlinesa, Slaven Žabo. Dodaje i kako su još lani u lipnju donijeli stratešku odluku da otkazivanja letova nema.

image

Slaven Žabo, komercijalni direktor Croatia Airlinesa

Barbara Ban

- Prošle godine u lipnju smo donijeli stratešku odluku da ćemo odraditi punu produkciju ljetnog reda letenja. Odradili smo 98 posto reda letenja i to nam je stvorilo nove prednosti jer su organizatori putovanja i putnici prepoznali tu ponudu. To nam donosi prednost u predstojećoj sezoni u odnosu na one koji značajnije otkazuju letove i stvaraju određenu nestabilnost - dodaje Žabo.

Zato su organizatori putovanja zakupili značajan dio sjedala na linijama koje ima hrvatski avioprijevoznik za domaće destinacije, a gotovo su u potpunosti zakupljene linije iz Berlina i Düsseldorfa za Split. Što se tiče Brača, taj let nije u potpunosti zakupljen unaprijed jer će njime moći putovati i svi oni koji dolaze iz nekih drugih destinacija, kao primjerice gosti iz Amerike kojima je zračna luka u Münchenu hub za odlazak u destinacije do kojih nemaju direktnih letova.

Inače, izravni međunarodni letovi München - Bol planirani su subotom, u razdoblju od kraja svibnja do prve polovice listopada. Zrakoplovi hrvatskog nacionalnog prijevoznika tijekom cijele godine izravno povezuju München i Osijek, dvaput na tjedan - ponedjeljkom i petkom. Bavarsko tržište veoma je važno za Croatia Airlines, čiji zrakoplovi izravno lete iz Münchena u Zagreb, Split, Rijeku i Osijek tijekom aktualnog zimskog reda letenja, a tijekom ovogodišnje turističke sezone ponovno su planirani i letovi München - Dubrovnik. Tako će od svibnja ove godine München biti izravno povezan sa šest hrvatskih odredišta - Zagrebom, Splitom, Osijekom, Rijekom, Dubrovnikom i Bolom.

Inače, Croatia Airlines tijekom turističke sezone planira povezivati Hrvatsku s 22 međunarodna odredišta, odnosno 23 europske zračne luke, a zrakoplovi će pritom letjeti na 47 međunarodnih linija. Ukupno je planirano više od 17.000 letova, a u ponudi će biti više od 1,820.000 sjedala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:00