LOV NA BLAGO

Lorenz Marović: Jasen Mesić mi je oteo nalazište ratnog broda punog zlata

Ronilac je u sudskom sporu s novim ministrom kulture zbog talijanske oklopnjače 'Re d’Italia' potopljene u Viškoj bitki 1866. godine

Izbor mr. Jasena Mesića za ministra kulture nije prošlo bez kontroverzija, i to ne onih što se tiču neiskustva, nestručnosti, političkoga gubitništva ili stranačke prepodobnosti. U morskim županijama, naime, novog ministra kulture prate repovi djelatnosti vezanih uz njegove podvodnoarheološke aktivnosti, piše Slobodna Dalmacija .

Slučaj koji se na splitskom sudu razvlači već pet godina, a u koji je uključen i tek imenovani ministar, tiče se pronalaska olupine broda “Re d’Italia”.

Jasena Mesića, tada voditelja Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, tužio je vlasnik ronilačkoga obrta “Manta” Lorenz Marović.

On je tvrdio da je krajem travnja 2005. godine kod Visa otkrio olupinu broda za koju je mislio da je “Re d’Italia”. O tome je, prema njegovim tadašnjim tvrdnjama u tisku, i prema zakonu, poslao faks Odjelu za inspekcijske poslove Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Na teren je trebao izići inspektor i utvrditi stanje kulturnoga dobra te poduzeti mjere zaštite. Desetak minuta nakon slanja faksa Marovića je nazvao Mesić i tražio da otkrije točnu lokaciju nalazišta. Marović mu to nije htio, a prema zakonu nije ni smio reći.

Mesić je, prema Marovićevim riječima, stigao u Komižu 2. svibnja uvečer s inspekcijskom punomoći koju mu je potpisao Jadran Antolović, pa mu je Marović dao informacije. Mesić je sutra navečer isplovio prema Hvaru istraživačkim brodom “Janus II”, tvrtke “Comex” iz Marseillea, a u petak 6. svibnja rekao mu je da su locirali “Re d’Italiju”. Poslije su na konferenciji za medije to javno i rekli.

Zanimljivo da Lorenz Marović danas ne želi ništa govoriti za novine, upućujući na sudsko ročište sazvano za 13. siječnja i stojeći apsolutno iza svega što je prije govorio za novine.

“Jasen Mesić već pet godina ne želi dostaviti potrebne dokumente sudu. I pitam se kakvo je to ministarstvo koje ne poštuje odluku suda i državnog odvjetništva”, ogorčen je Lorenz Marović koji želi da mu se prizna pravo prvonalaza broda “Re d’Italia”, a za sve potrebne informacije upućuje na svojeg odvjetnika Darka Medaka, koji ističe da je Marović pronašao brod i sve obavijestio po zakonu.

“Ali na mjesto nalaza umjesto inspektorata izišao je Jasen Mesić, koji je tada bio na čelu Konzervatorskog odjela, što je protivno zakonu. Štoviše, Jasen Mesić je oglasio da su oni pronašli brod ‘Re d’Italia’.

Cijeli članak pročitajte na stranicama Slobodne Dalmacije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:26