HRVATSKA U PLUSU

Lorencin objavio pozitivne rezultate turističke sezone

Zadar, 090914.Ministar turizma Darko Lorencin i Zvonko Supe predsjednik Turisticke zajednice grada Zadra danas su u Muzeju stakla predstavili rezultate turisticke sezone.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatsku je ušlo 10,6 milijuna turista što je 4,9 posto više nego u istom razdoblju lani, piše zadarski.hr.

Oni su ostvarili nešto više od 62 milijuna noćenja što je za 2,3 posto više nego prošle godine. Trend porasta dolazaka i noćenja bilježe i domaći i strani gosti, a veću posjećenost bilježe gotovo sve priobalne županije, a najviše Splitsko-dalmatinska sa 10,4 posto porasta dolazaka, Dubrovačko-neretvanska sa 8,9 posto više dolazaka te Zadarska za 7,6 posto pristiglih turista.

Ove podatke objavio je danas na konferenciji za novinare u Zadru ministar turizma Darko Lorencin. On je naglasio da svi statistički pokazatelji za glavni dio sezone kao i najave za rujan i listopad navode na to da će 2014.godina turistički gledano biti uspješna, uspješnija nego 2013., usprkos kišnom srpnju, te da popularnost Hrvatske na turističkim tržištima još uvijek raste. To se pokazalo u kolovozu za kojeg su sve brojke u većem plusu nego za čitavu godinu. Iako su Nijemci još uvijek najbrojniji turisti u Hrvatskoj, te ostvaruju oko petine svih dolazaka i noćenja, za kolovoz je karakterističan Nizozemaca, Austrijanaca , Mađara, pa čak i Talijana, koji se nakon trenda smanjenih dolazaka od nekoliko godina opet pomalo vraćaju u Hrvatsku.

Jure Miskovic / CROPIX
Zadar, 090914.Ministar turizma Darko Lorencin i Zvonko Supe predsjednik Turisticke zajednice grada Zadra danas su u Muzeju stakla predstavili rezultate turisticke sezone.Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Statistika turističke sezone za prvih osam mjeseci govori o tome da je Dalmacija ove godine postigla najveći turistički uzlet. Stagnira turizam tek i Šibensko-kninskoj županiji u kojoj je porast dolazaka veći za 1,6 posto, a broj noćenja je točno toliko u padu. Osim Šibensko-kninske u blagom je padu do sada bio i Kvarner u kojem je bilo 2,5 posto manje noćenja. Zanimljivo je da u ukupnim rezultatima dalmatinske županije, s jedne strane. Te Istra i Kvarner participiraju podjednako – s po 47 posto. Grad Zagreb u ovogodišnjem je turizmu participirao sa dva posto, a Ličko-senjska županija za tri posto, piše zadarski.hr.

U ukupnom broju noćenja domaći turisti sudjeluju sa 5,5 milijun, što je blagi rast u odnosu na lanjsku godinu, dok su stranci ostvarili 56,5 milijuna noćenja što je više za 2,4 posto.

Osim najave da očekuje porast prihoda od turizma za dva do tri posto ministar Lorencin nije iznio relevantne financijske pokazatelje ovogodišnje predsezone i glavne sezone, te je najavio kako će "Ministarstvo uspostaviti takvo istraživanje, a u njega će biti uključeni i podaci Porezne uprave i Hrvatske narodne banke. To je bio njegov odgovor na novinarske upite o čestim komentarima ugostitelja i drugih djelatnika u turizmu da ovogodišnji turisti manje troše.

A i dojam o praznim turističkim krevetima nije lažan. Lorencin ga je objasnio činjenicom da je ove godine porastao broj postelja u smještaju u domaćinstvima. U nekim županijama je ponuda novih ležajeva porasla za šest do 10 posto, u nekima preko 20 posto, a u Šibensko-kninskoj županiji čak 40 posto. A uloženo je i 410 milijuna u novi hotelski smještaj kojeg Lorencin smatra glavnim stupom hrvatskog turizma. Najavio je i nove investicije u hotele za dogodine i to najviše na splitskom području. A od smještaja u domaćinstvima očekuje razvoj u kvaliteti.

Na kraju zadarske presice Lorencin je naglasio kako ga posebno zanimaju efekti projekta "Hrvatska 365" s kojem je Ministarstvo turizma krenulo u kolovozu, a kojem je cilj znatno produženje već i ovogodišnje turističke posezone, piše zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 23:14