KORAK DO KRAJA

Lipanj ovisi o poštenom imenovanju novih sudaca

Potvrdi li Komisija ovaj mjesec da su uvjeti ispunjeni, kraj pregovora u lipnju opet je moguć
Zagreb, 250510.Serge Brammertz glavni haski tuzitelj kod predsjednika Republike Ive Josipovica na Pantovcaku u Uredu predsjednika. Na slici: Serge Brammertz.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Zatvaranje pregovora s Europskom Unijom u lipnju nije nemoguće iako se taj rok već opasno približio.

- Sada se otvara novi prozor nade - rekao je za Jutarnji list jedan EU diplomata i dodao da će sljedećih desetak dana biti presudno i dat će odgovor na pitanje hoće li se pregovori zaključiti u lipnju ili ne.

Iscrpne analize

- Moramo priznati da je Hrvatska od podnošenja izvješća Europske komisije u ožujku do danas ostvarila golemi napredak u poglavlju 23 o pravosuđu i temeljnim pravima. Mi smo od Hrvatske dobili iscrpne analize tog napretka, a glavni pregovarač Vladimir Drobnjak jučer je u Bruxellesu predstavnicima Europske komisije tumačio detalje učinjenoga - rekao je naš sugovornik. Upozorio je i da sada treba pričekati i vidjeti hoće li misija EU, koja je u Hrvatskoj, dobiti i uvjerljive dokaze za to.

- Ako se ta misija vrati s dokazima, ako Komisija ovaj mjesec potvrdi da je Hrvatska ispunila kriterije iz poglavlja o pravosuđu, onda je ono što se činilo teškim, a to je zatvaranje pregovora u lipnju, sada na razini mogućega - istaknuo je diplomat.

Pri tome će najvažnije biti imenovanje sudaca, odnosno je li ih novo Državno sudbeno vijeće imenovalo isključivo prema stručnim kriterijima.

Naši sugovornici u Bruxellesu upozoravaju da će i dalje biti važan izvještaj glavnog tužitelja Haaškog suda Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a koji će podnijeti u lipnju, ali sadržaj će se znati već u svibnju.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 02:24