OČEKIVAO SUPROTNO

Linić: 'Sindikati su me ugodno iznenadili, no poslodavci su me šokirali svojim protivljenjem promjenama'

Prihodi i rashodi državnog proračuna u prvih šest mjeseci se ostvaruju dobro, i prihodi i rashodi u tom su razdoblju ostvareni s nešto manje od polovice godišnjeg plana
 Matić/CROPIX

ZAGREB - Prihodi i rashodi državnog proračuna u prvih šest mjeseci se ostvaruju dobro, i prihodi i rashodi u tom su razdoblju ostvareni s nešto manje od polovice godišnjeg plana, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare na kojoj je pohvalio sindikate, a oštro se osvrnuo na prigovore poslodavaca o antipoduzetničkoj klimi.

Linić je također najavio kako bi Vlada početkom idućeg tjedana ponovno mogla odgoditi povećanje trošarina na nafte derivate za 15 lipa po litri, kao i da se te veće trošarine ne bi primjenjivale dok cijena najprodavanijeg benzina ne padne ispod 10 kuna.

Na upite hoće li Hrvatskoj ipak trebati nekakav aranžman s MMF-om, kazao je kako MMF uvijek ostaje kao mogućnost ako dođe do pada kreditnog rejtinga.

U ovom trenutku mjere Vlade pokazuju da nam ne treba MMF, išli smo u pregovore sa sindikatima, promjenjena je politika subvencija, ide restrukturiranje javnih poduzeća. Vlada Zorana Milanović je pokazala da je spremna sama mijenjati zemlju i da to može bez MMF-a, ističe Linić.

U Ministarstvu financija zadovoljni su ostvarenjem državnog proračuna u prvom polugodištu - prihodi proračuna u prvih šest mjeseci iznosili 53 su milijarde kuna, što je 3,4 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su ukupni rashodi smanjeni za 1,8 posto, na 58,8 milijardi kuna.

I prihodi i rashodi u prvom su polugodištu ostvareni s tek nešto malo manje od polovice plana za cijelu godinu - prihodi sa 48,7 posto plana, a rashodi sa 49,5 posto ovogodišnjeg plana.

Ministar financija kaže kako ne vidi potrebe za rebalansom proračuna, iako u Ministarstvu ne isključuju mogućnost rebalansa na jesen kako bi se proračunskim korisnicima omogućila preraspodjela na pojedinim rashodima u skladu s njihovim potrebama.

U prvom polugodištu određenih manjih prekoračenja ima kod rashoda za plaće, ali s obzirom na pregovore sa sindikatima, Linić smatra da će se ostvariti dodatne uštede.

Pregovori sa sindikatima za Linića su "veliko pozitivno iznenađenje", jer su svi, izuzev sindikata obrazovanja, pokazali razumjevanje, shvatili situaciju, prihvatili ozbiljne razgovore, no "šok" za njega su poduzetnici koji se protive promjenama.

"Sa sindikalne scene ugodno iznenađenje, a s strane poslodavaca otpor promjenama", kaže Linić.

Poslodavcima je smanjen doprinos za zdravstveno za dva postotna boda, što je tri milijarde kuna, a građanima smo nametnuli veći PDV, kaže Linić koji ne može razumjeti ni prigovore poduzetnika za antipoduzetničku klimu kada je riječ o nizu zakonskih rješenja.

Pritom je spomenuo Zakon o financijskom poslovanju temeljem kojeg će se provoditi i predstečajne nagodbe, želju Vlade da riješi problem nelikvidnosti, zastoj u pravosuđu, Opći porezni zakon kojim se želi stati na kraj svima onima koji su upropastili jednu tvrtku i osnivali druge, neplaćajući ni državi ni svojim dobavljačima, itd.

"Ako se igdje najviše moglo dati to je prema poslodavcima, a njihov je odgovor, neću raditi, neću ulagati. To su poruke koje smo najmanje od njih očekivali", rekao je Linić.

Na novinarski upit je li poslodavcima najproblematičniji Zakon o financijskom poslovanju s rokovima plaćanja od 60 dana, Linić kaže kako je to nešto čega se poslodavci najviše boje.

No, podsjetio je da je i trenutno na snazi Zakon o rokovima plaćanja također s rokom od 60 dana, ali i da Ministarstvo financija ne naplaćuje enormne novčane kazne koje su tim zakonom predviđene.

Zakon o rokovima plaćanja je usklađen s EU, pa ga ne možemo povući, on predviđa enormne kazne, ali nama ne pada na pamet naplaćivati ih, rekao je Linić.

Ponavlja kako Vlada Zakonom o financijskom poslovanju želi pomoći restrukturiranju gospodarstva, riješiti 44 milijarde kuna dugova, sankcionirati neodgovorne i one koji štete samim poduzetnicima.

Odgovarajući na pitanja novinara o ponudi tvrtke United Energy Comodities iz Ženeve za kupnju Dina-Petrokemije i Adriaola, Linić je uz ostalo kazao kako je obveza te tvrtke da u ponedjeljak, 23. srpnja platiti pet milijuna eura predujma i početkom rujna počne proizvodnju.

"Ako nema u ponedjeljak tih pet milijuna eura ide se u stečaj i Dine", rekao je Linić koji nije želio komentirati neke medijske napise da iza švicarske tvrtke stoji bivši vlasnik Diokija Robert Ježić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:18