ČISTE RUKE

Linić: Niti mi je mito nuđeno, niti bih ga primio

 Dragan Matić/CROPIX

- Ako je posao s Daimlerom bio tako loš, ako je kako danas tvrde HDZ-ovci bilo sumnji u transparentnost tog ugovora, zašto ga nisu raskinuli. Pa mi smo potjerali Bechtel i niz drugih moćnih ino-izvođača na autocestama usprkos pritiscima njihovih veleposlanstava da to ne činimo. Nismo se dakle libili ići u raskide ugovora gdje smo god procijenili da su oni štetni, no ne sjećam se da su to činile i HDZ-ove Vlade, kaže SDP-ovac Slavko Linić čije se ime u javnosti sada spominje kao osobe koja najviše zna o "slučaju Daimler".

U vrijeme sklapanja tog ugovora bio je naime potpredsjednik Linić: Niti mi je mito nuđeno, niti bih ga primio, ako je bilo prljavog posla očekujem imena i optužnice Vlade zadužen za gospodarstvo i s te razine kaže bio je naravno upućen u posao kojeg je operativno razradilo ministarstvo gospodarstva a glavni im je zadatak bio osigurati u tom ugovoru čim veće učešće hrvatskih tvrtki.

- Koliko se sjećam na neposrednu pogodbu išli smo jer je javni natječaj bio poništen i to iz razloga jer ponuđači koji su se javili nisu udovoljavali uvjetima. No natječaj nije raspisala vlada nego jedno od nadležnih ministarstava. Sumnjam da je ugovor sklopljen u vrijeme tehničke vlade, u to smo vrijeme koliko se sjećam donijeli jedino odluku o pokretanju stečaja nad Viktor Lencem i isplate jedne plaće radnicima brodogradilišta. O toj cijeloj navodnoj aferi znam samo ono što čitam u medijima, nikada me nitko iz pravosuđa nije pozvao niti pitao o tom poslu. Očekujem da će Uskok i državno odvjetništvo taj slučaj temeljito istražiti i izići s imenima. Ja mito nisam primio niti mi je ikada dok sam bio na izvršnoj funkciji u Vladi bilo tko izravno ili neizravno novac nudio. Bilo je pritisaka iz veleposlanstava čija je gospodarska diplomacija za razliku od naše itekako aktivna, žestoko su se zalagali i za najsitnije poslove svojih tvrtki u Hrvatskoj, kaže Linić.

Nije međutim želio komentirati špekulacije o navodnim sukobima unutar SDP-jer to ocjenjuje podmetanjem političkih protivnika. – Mogu samo reći da se nakon izbijanja ove afere u SDP-eu na tu temu nije razgovaralo niti s formalne niti neformalne razine. Naše poruka već je rečena – gospodo dajte imena, ako je bilo prljavih poslova tu ne može biti zaštićenih osoba bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, rekao nam je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:15