BITKA ZA NACIONALNU NAFTNU KOMPANIJU

Linić: Mijenjat ćemo ugovor o načinu upravljanja Inom

Ministar financija planira obnoviti posrnule rafinerije u Sisku i Rijeci
Zagreb, 180112.Treca sjednica Sabora RH u novom sazivu zapocela je danas Aktualnim satom, gdje su zastupnici postavljali pitanja predsjedniku Vlade Zoranu Milinovicu i clanovima Vlade.Na slici: Slavko Linic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Vlada Zorana Milanovića kreće u novu bitku za Inu. Najave toga bile su vidljive još prije nekoliko tjedana kada se počelo spominjati imenovanje prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića , te ministra financija Slavka Linića u Inin Nadzorni odbor, što je potom potvrdio i sam Linić.

Šef državnih financija, naime, u nedavnom je intervjuu za mjesečnik Banka iznio mjere koje Banski dvori očekuju da se provedu u Ini.

Naftna polja

Njegova vizija Ine temelji se, prije svega, na investicijama, kako u iskorištavanje naftnih i plinskih polja u Hrvatskoj, tako i u modernizaciju Ininih benzinskih postaja i obnovu rafinerija u Rijeci i Sisku. Oko toga, barem ako je suditi po reakcijama koje smo dobili iz Ine i njenog najvećeg dioničara MOL-a, Banski dvori s mađarskim partnerom i ne bi trebali imati većih problema, iako treba voditi računa o tome da trenutak za realizaciju tih planova baš i nije sjajan. Naime, rafinerijski biznis u Europi potonuo je u tešku krizu, a hrvatskim pridruživanjem sankcijama EU protiv Sirije, u kojoj Ina ima velika ulaganja, toj se naftnoj kompaniji iz ruku izbija važna financijska poluga za investiranje.

Nema dividende

No, realizaciji investicijskih planova uvelike će pomoći najnovija odluka Uprave i NO-a Ine da se cijela prošlogodišnja dobit kompanije - a radi se o više od 1,8 milijardi kuna - zadrži u kompaniji, odnosno da se dioničarima ne isplati dividenda. Prema neslužbenim informacijama iz Ininih krugova, odluka o neisplati dividende za 2011., kojoj zeleno svjetlo još mora dati i Glavna skupština, na NO-u je glatko prošla jer su je podržali i hrvatski i mađarski predstavnici.

Nešto više problema, međutim, moglo bi biti oko izmjena strateških dokumenata, poput Dioničarskog ugovora i načina upravljanja Inom. Linić u intervjuu za Banku upravo to najavljuje kao jedan od svojih prioriteta. I dok su u MOL-u, čini se, spremni na izmjene Dioničarskog ugovora, pregovore o čemu je, uostalom, još u lipnju prošle godine inicirala prethodna Vlada, Linića podsjećaju da je upravljačka struktura Ine, u kojoj, uz Upravu, postoji i Odbor izvršnih direktora, u skladu s praksom u drugim velikim svjetskim kompanijama i da nije u suprotnosti s hrvatskim propisima.

- Ako pogledate detalje, možete vidjeti da je 99,5 posto odluka koje je Uprava Ine donijela u 2011. i 2012. doneseno potpuno složno. A radilo se o gotovo 900 vrlo važnih odluka! Sadašnji upravljački sustav možda djeluje neobično u Hrvatskoj, ali legalan je, učinkovit i predstavlja interese obiju strana - kaže Domokos Szollar, direktor međunarodnih komunikacija MOL-a.

Sporno upravljanje

Svjedočenja članova Inine Uprave Davora Mayera i Ivana Krešića na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, ma kako ih u MOL-u odbacivali kao nevjerodostojna, bacaju novo svjetlo na način upravljanja Inom i jačaju pregovaračke pozicije hrvatske strane. Najkraće rečeno, Mayer i Krešić javno su rekli da je MOL u stvarnosti, iako ima nešto manje od 50 posto Ininih dionica, u potpunosti zavladao Inom, u čemu mu je pomogao LODO sustav upravljanja (Lista ovlaštenja za donošenje odluka).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:08