‘NEĆE NAM BITI PRVI‘

Liječnici najavili prosvjed: ‘Ako treba, idemo i u štrajk!‘; Beroš: ‘Rješenja se ne donose presicama...‘

Datum prosvjeda pasti će na subotu, 18. ožujka, a ističu da će sve zdravstvene ustanove raditi normalno

Prosvjed liječnika u rujnu 2022. godine

 Vanesa Pandzic/Cropix

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavljuju prosvjed za 18. ožujka, pozvali su i građane da im se pridruže te najavili i druge akcije.

Datum prosvjeda pasti će na subotu, a ističu da će sve zdravstvene ustanove raditi normalno. Kažu da je prosvjed tek prvi korak, a ne otpisuju ni štrajk. "Sve ovisi o ministarstvu i vladi! Hoćemo li dalje u štrajk, to je legalna metoda sindikalne borbe. Ako će trebati, idemo i u štrajk. Neće nam biti prvi", poručuju.

Iz Ministarstva zdravstva poslali su priopćenje kojim se osudio ovakav potez liječničkih sindikata. Navode da se "rješenja donose direktnim dijalogom, a ne presicama":

„Ako Hrvatsku liječničku komoru i njihove suradnike zovete na radni sastanak u Ministarstvo zdravstva za nekoliko dana, točnije u četvrtak, 16. veljače, koji je na njihovo traženje naknadno prebačen za petak, 17. veljače, a na istu temu se saziva konferencija za medije nekoliko dana prije toga, onda je ključno pitanje – ima li stvarne volje i želje za dijalogom u daljnjem zajedničkom traženju rješenja na izazove u zdravstvenom sustavu ili je riječ o nekim drugim motivima“, - ističe ministar zdravstva Vili Beroš uoči današnje konferencije Hrvatske liječničke komore i određenih strukovnih organizacija.

Ostvarivanje reprezentativnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu, što je bio među prvim zahtjevima Hrvatske liječničke komore i ostalih strukovnih organizacija dovoljno govori o odgovornosti i namjeri ove zdravstvene administracije u postizanju pozitivnih iskoraka na dobrobit djelatnika u zdravstvenom sustavu. Ostali zahtjevi, koje spominju Hrvatska liječnička komora i njihovi suradnici, su u visokoj fazi realizacije.

„Ova tema za nas nije pitanje kojim će se podizati medijska vidljivost nego pitanje kojim ćemo urediti sustav na zadovoljstvo naših djelatnika u javnom zdravstvenom sustavu. No moramo biti svjesni da zdravstveni sustav postoji radi pacijenata koji nas obvezuju da se ne vodimo parcijalnim ciljevima i partikularnim interesima, već sveobuhvatnim i održivim rješenjima“ - dodao je ministar Beroš napominjući da se sva otvorena pitanja jedino mogu realizirati konstruktivnim dijalogom zainteresiranih strana i nadležnih državnih tijela usklađivanjem potreba i želja s jedne strane i objektivnih mogućnosti s druge strane.

„Stoga smo pozvali Hrvatsku liječničku komoru i njihove suradnike na radni sastanak kako bismo i nadalje tražili prihvatljiva rješenja od interesa liječnika i djelatnika u zdravstvenom sustavu, izvijestili ih o dosad učinjenom pritom ne gubeći iz fokusa naše pacijente“, - istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš dodajući da slanje poruka putem konferencija za medije ne može nadomjestiti izravni razgovor.

S druge strane sindikati odgovaraju da je "konferencija medije organizirana zbog općeg nezadovoljstva liječnika stanjem u hrvatskom zdravstvu": "Povod za konferenciju je nedavno provedena anketa kojoj se odazvalo 5700 liječnika iz cijele Hrvatske od kojih je 97 posto iskazalo nezadovoljstvo svojim radnopravnim statusom."

Podsjećamo, ministar Vili Beroš je sa liječničkim sindikatima i udrugama u kolovozu 2022. godine dogovorio rokove unutar kojih su se trebali riješiti tekući problemi.

A to su:

Izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 %, donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko - kadrovskim normativima. Nadalje, ukidanje postojećih "robovlasničkih" ugovora za liječnike specijalizante te konačno - priznavanje reprezentativnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 09:15