GRAĐANSKA INICIJATIVA

LEX FRANAK 'Tražimo od Vlade konačno zakonsko rješenje za sve dužnike u švicarcima, a iduće subote prosvjedujemo - dolazimo na Markov trg'

 
Sanja Dozet, Božo Ivošević
 Ranko Šuvar / CROPIX

"Tražimo od Vlade konačno zakonsko rješenje za sve dužnike u švicarcima; da sve ugovore u švicarcima proglase ništetnima i narede bankama da nas obeštete bez sudskih postupaka. Tako bi se izbjegli financijski troškovi građana i zatrpanost sudova, a država bi pokazala da joj je u interesu pravna sigurnost njezinih građana", poručili su to osnivači građanske inicijative Lex Franak na presici u knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Lex Franak osnovan je prošlu subotu zbog nezadovoljstva sporošću rješavanja problema vezanih uz kredite u švicarskim francima i zasad okuplja udrugu Potrošač i Kredu, oko 2700 dužnika u švicarcima.

Za iduću subotu, 23. veljače najavljuju prosvjednu šetnju Glas upozorenja, koja pet do 12 kreće ispred zgrade Vrhovnog suda prema Markovom trgu.

Na pitanje novinara zašto su pokrenuli inicijativu kad već postoji Udruga Franak i nije li to izravna posljedica sukoba u UF i izbacivanja Denisa Smaje, odgovorio je Božo Ivošević: "Nismo mi alternativa UF, mnogi od nas su pasivni članovi u UF koju pozivamo da nam se pridruži. Mi smo se pokrenuli jer UF nema vremena i resursa organizirati ovakav prosvjed".

Predstavnici GI, Damir Šlogar, Sanja Dozet, Dubravko Pokrovac upozorili su kako zbog neujednačene sudske prakse – neki županijski sudovi donose presude u korist dužnika, drugi pak u korist banaka - ni nakon prošlogodišnje odluke Visokog trgovačkog suda o ništetnosti promjenjive kamatne stope i valutne klauzule u švicarcima ne znaju imaju li pravo na obeštećenje.

Zagreb, 140219.
Knjiznica i citaonica Bogdana Ogrizovica.
Press konferencija gradjanske inicijative Lex franak.
Na fotografiji: Damir Slogar, Sanja Dozet, Bozo Ivosevic i Dubravko Pokrovac.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Damir Šlogar, Sanja Dozet, Božo Ivošević i Dubravko Pokrovac

Požalili su se na sporost Vrhovnog suda koji odlučuje o dvije revizije o pravu na obeštećenje kod konvertiranih kredita. Negativno rješenje, tvrde oni, značilo bi Pirovu pobjedu za svu dosadašnju borbu dužnika u švicarcima jer bi pravo na obeštećenje bilo zauvijek izgubljeno za više od 55.000 konvertiranih kredita. Inicijativa upozorava građane da je rok za podizanje tužbi za preplaćene kamate 14. lipnja ove godine, jer tada nastupa zastara.

Zagreb, 140219.
Knjiznica i citaonica Bogdana Ogrizovica.
Press konferencija gradjanske inicijative Lex franak.
Na fotografiji: Bozo Ivosevic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Božo Ivošević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 15:24