POMIRBA SPC-A I DIKANOVOG SINA

Leo Radeljak im prodaje stanove za 3 milijuna kn

Nakon neočekivanog dogovora Grad će odustati od tužbe protiv Radeljaka i prvog vlasnika stanova, koja je podignuta 2008. jer mu nije ponuđeno pravo prvokupa
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Dvije godine od sukoba između Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i obitelji Radeljak oko nacionaliziranih stanova u Ilici 7 u Zagrebu, Leo Radeljak i zagrebački arhijerejski namjesnik Duško Spasojević potkraj rujna potpisali su Ugovor o prodaji dvaju stanova vrijedan oko tri milijuna kuna.

Tim Ugovorom SPC kupuje stan od sina Josipa Dikana Radeljaka veličine 130 četvornih metara na drugom katu zgrade vrijedan 2,5 milijuna kuna i manji stan na prvom katu od 24 četvorna metra, čija je cijena oko 500 tisuća kuna.

Grad odustaje od tužbe?

Nakon neočekivanog dogovora sukobljenih strana, koje su redovito punile medije zbog učestalih svađa, gradonačelnik Milan Bandić predložit će Skupštini da Grad odustane od tužbe koju je podnio još 2008. zbog načina na koji je bivši vlasnik nacionaliziranih stanova prodao nekretnine tvrtki Leora u vlasništvu Dikanova sina.

Naime, Grad je tražio izvlaštenje jer mu pri prodaji stanova nije bilo ponuđeno pravo prvokupa, što je prema zakonu moralo biti napravljeno s obzirom na to da se stanovi nalaze u zgradi koja je zaštićeno kulturno dobro, pa je Grad tužio prvog vlasnika stanova Vladimira Klipa i tvrtku Leora, a SPC se tu našao kao umješač na strani tužitelja.

U zgradi koja je nakon Drugog svjetskog rata bila nacionalizirana Pravoslavna crkva želi proširiti postojeći muzej i uz njega imati arhiv i biblioteku.

Pregovori u tijeku

- Ta zgrada nam je bila oduzeta, a mi sada opet po tržišnoj cijeni kupujemo svoju imovinu. Radeljakovi su nam ponudili te stanove i mi smo ih pristali kupiti. Situacija se sada primiruje i napokon imamo normalne odnose s njima - rekao je arhijerejski namjesnik zagrebački Duško Spasojević.

Leo Radeljak nije htio previše komentirati dogovor koji je postignut sa SPC-om jer su, kako je rekao, pregovori u tijeku. Pitali smo ga i je li to znak da zatopljavaju odnosi između obitelji Radeljak i SPC-a?

- Nadamo se da je. Mi smo uvijek bili u dobrim odnosima s njima, ali nismo s Milenkom Popovićem (paroh zagrebački, op.a.).

Odnosi su se poboljšali

Mi nikada nismo potencirali sukobe nego on. Sada kada njega više nema, odnosi su se poboljšali - kaže mladi Radeljak.

Policajaci ih morali smirivati

Veljača 2008.

Vladimir Klipa prodao je stanove tvrtki Leora vlasnika Lea Radeljaka

Lipanj 2008.

Grad Zagreb i SPC podižu tužbu za poništenje kupoprodajnog ugovora i izvlaštenje Radeljaka jer Gradu nije ponuđeno pravo prvokupa

Kolovoz 2008.

Počinje suđenje

Studeni 2008.

Paroh Milenko Popović zatražio je policijsku intervenciju jer je Leo Radeljak isključio nadzorne kamere u zgradi

Ožujak 2009.

Leo Radeljak razbio je nadzorne kamere u zgradi jer je tvrdio da ga SPC uhodi

Veljača 2010.

Počinje suđenje Leu Radeljaku zbog uništenih kamera, a Dikan tuži SPC zbog narušene privatnosti

Rujan 2010.

SPC i Leo Radeljak potpisuju Ugovor o kupoprodaji vrijedan oko tri milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 20:26