NOVE INFORMACIJE

Legionela se nije pojavila samo na Rebru, dva slučaja zaraze otkrivena u još jednoj zagrebačkoj bolnici

Bolnica je poduzela sve mjere prevencije pa trenutačno tamo nema bolesti te su poručili da nema razloga za brigu

Zgrada KBC Sestre milosrdnice

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

U svibnju su se i u KBC Sestre milosrdnice dogodila dva slučaja legionele. Potvrđeno je to za Danas.hr nakon što je Jutarnji jučer prvi pisao o šestero zaraženih tom bakterijom na Rebru, od kojih je troje preminulo. Sve se dogodilo u posljednjih šest tjedana.

U Vinogradskoj je legionelom bio zaražen jedan pacijent i medicinska sestra, no nije utvrđeno je li ona zarazu pokupila u bolnici ili izvan nje. Bolnica je poduzela sve mjere prevencije pa trenutačno tamo nema bolesti, a za Danas.hr su poručili da nema razloga za brigu.

Podsjetimo, svi zaraženi na Rebru su imali teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, naveli su jučer u KBC-u Zagreb.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente krenulo se u istragu odakle je zaraza krenula jer je poznato da se vrlo često može proširiti iz klima-uređaja ili vode. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 11:48