PROGNOZA

LEDENI DOČEK NOVE GODINE, A NAKON NJEGA JOŠ HLADNIJE PRVO JUTRO U 2017. Temperatura se spuštala i do 13 stupnjeva ispod nule, najavljen snijeg

 Hanza Media

Kao što su meteorolozi najavljivali, doček Nove godine protekao je uz stabilne vremenske uvjete, ali i uz prilično niske temperature zraka. U ponoć je tako u većem dijelu unutrašnjosti živa pala ispod nule te je, primjerice, u Zagrebu izmjereno -6, a u Osijeku -5. U drugim gradovima je bilo još hladnije: Gospić se smrzavao na -9, Karlovac i Krapina na -8, dok je 7 stupnjeva ispod nule u ponoć zabilježeno u Križevcima, Ogulinu, Sisku i Slavonskom Brodu. Hladnoća je prodrla i do unutrašnjosti Istre pa je Pazin u Novu godinu ušao uz 6 stupnjeva ispod nule.

Tijekom noći i jutra temperature su se dodatno spustile pa je u 7 sati, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Crnom Lugu (NP Risnjak) bilo čak 13 stupnjeva ispod nule. Bednja, Gospić i Otočac su mjerili -12, dok je -11 izmjereno u Karlovcu. Stupanj manje hladno s -10 stupnjeva bilo je u Čakovcu, Krapini, Sisku, Slavonskom Brodu i na zagrebačkom aerodromu. U Zagrebu na mjernoj postaji Maksimir zabilježeno je -9, jednako kao i u Hrvatskoj Kostajnici, Križevcima, Kutini, Lipiku, Ogulinu, Slunju i Varaždinu. U Osijeku i Pazinu je bilo -8. Ipak, priobalje je imalo uglavnom temperature u plusu, ali posvuda ispod 10 stupnjeva.

Prema najnovijoj DHMZ-ovoj prognozi, prvi dan 2017. godine bit će pretežno sunčan, dok tek ponegdje može biti umjerene naoblake. Tijekom jutra uz rijeke i po kotlinama mjestimice magla.

Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu ponegdje umjerena bura u postupnom okretanju na istočnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 3 do 8, te između 10 i 14 °C na Jadranu.

Ipak zbog niskih jutarnjih i noćnih temperatura, za veći dio unutrašnjosti putem Meteoalarma je izdano žuto upozorenje, koje upućuje na potencijalno opasne vremenske uvjete.

U ponedjeljak se očekuje postupno naoblačenje, već ujutro na Jadranu i područjima uz njega, a od sredine dana mjestimice kiša, u gorju ponegdje i susnježica. U ostalim područjima unutrašnjosti barem djelomice sunčano.

Navečer i u noći kiša će se proširiti na cijelu zemlju, a u unutrašnjosti će prijeći u susnježicu i snijeg.

Zapuhat će umjeren, na sjevernom Jadranu i jak jugozapadnjak te jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od -6 do -1, na Jadranu od 2 do 7. Najviša dnevna od 4 do 9, te od 11 do 15 °C Jadranu.

Nakon zatopljenja u ponedjeljak, u utorak osjetno zahladnjenje. U srijedu razvedravanje.

HAK: Problemi u prometu

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti, ima je i na dionicama autocesta: A3 Bregana-Lipovac između čvorova Ivanja Reka i Križ, mjestimice duž cijele autoceste A4 Goričan-Zagreb, po kotlinama i uz rijeke, a u većem dijelu zemlje, zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, izvijestio je u nedjelju ujutro Hrvatski auto-klub (HAK).

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim državnim cestama bit će danas u nedjelju, 1. siječnja, od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti DC1, zabrana ne vrijedi.

Za sav promet (zbog radova) zatvorene su ceste: DC1 kroz Lučko i Stupnik (od raskrižja s Ventilatorskom ulicom do raskrižja s Ulicom Svetog Benedikta); DC34 Valpovo-Josipovac u naselju Petrijevci.

Do 6. siječnja, zbog održavanja utrke Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu, zatvorena je za sav promet (osim za vozila s dozvolom, akreditacijom) prilazna cesta od Sljemenske ceste do Tomislavovog doma.

Podsjećamo vozače da je od 15. studenog 2016. do 15. travnja 2017. obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Trajekti i katamarani plove redovito. Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:42