JEDNA OD NAJBOLJIH GODINA

LEDENA BERBA NA PADINAMA PAPUKA IDEALNA JE NA MINUS 12 U vinogradima Kutjeva stvara se vinska kapljica koja se traži i u prekooceanskim zemljama

 POŽEGA.EU PORTAL

Još jedna u nizu ledenih berbi u vinogradima Kutjeva d.d. obavljena je iznad Hrnjevca na padinama Papuka na temperaturi od -12°C, prenosi portal Požega.eu.

Rijetke su vinarije i vinari koji mogu proizvesti vino ledene berbe, ali to za Kutjevo d.d. nije problem jer marljivi enolog Ivan Marinclin sa suradnicima vodi brigu i o onom najmanjem trsu koji daje kvalitetan proizvod kako bi se moglo doći do vinske kapljice ledene berbe.

POŽEGA.EU PORTAL

'Nalazimo se na najvišem položaju u vinogorju. Beremo sortu traminac, ledenu berbu. Temperatura je -12 stupnjeva i zadovoljila je uvjete da se pokrene ledena berba. Mjerenjem smo utvrdili da je slador iznad 127 stupnjeva po Oechslu, što zadovoljava parametre količine šećera', kaže Ivan Marinclin.

Marljive i vrijedne ruke radnika Kutjeva d.d. ubirale su i onaj najmanji smrznuti grozd jer znaju da se iz njih može proizvesti vrhunska ledena kapljica koja će u doglednom vremenu dobivati prestižna priznanja ne samo u Hrvatskoj već i na sajmovima, kako u EU, tako i prekooceanskim zemljama.

POŽEGA.EU PORTAL

'Ostavili smo količinu veću od jednog hektara i očekujemo preko tone grožđa, a to je oko 300 do 500 litara. U normalnoj berbi, ovisno o položaju i kvaliteti, dobijemo od 5 do 12 tona, ali za ledenu je to puno manje. I proces u podrumu vrlo je složen. U svakoj berbi važno je da se grožđe preradi u što kraćem roku, a u ledenoj je važno i da bude u smrznutom stanju. Koncentrirani mošt se cijedi i ide na fermentaciju koja je vrlo duga, traje i više od godinu dana tako da se vino na tržištu može naći tek za dvije godine', objasnio je enolog Ivan Marinclin.

Ledenoj berbi rado se odazvao i novi čelni čovjek Kutjeva d.d., predsjednik Uprave Mladen Pavić.

POŽEGA.EU PORTAL

'Kutjevo više od 200 godina prakticira ledenu berbu, a ona je posljednjih godina i zakonski definirana. Kako je ovo općenito bila jedna od boljih godina, tako će sigurno i ovo predikatno vino iz ove godine, ova ledena berba, biti jedno od ponajboljih vina te kategorije. Kao što je i ranijih godina Kutjevo d.d. osvajalo razne nagrade na najprestižnijim natjecanjima, tako očekujemo da će i ovo vino možda nadmaštiti sve dosadašnje rezultate u predikatnim vinima', istaknuo je Mladen Pavić, naglasivši kako je u tijeku nekoliko projekta u koje je uvrštena i sadnja novih nasada već ovoga proljeća.

POŽEGA.EU PORTAL

Kutjevo d.d. do 2018. zamijenit će oko 120 hektara postojećih vinograda, koji će postati i nešto drugačijeg sortimenta, ali na tragu graševine.

'Ovoga proljeća ide i krčenje još jedne lokacije od 16 hektara, a vidjet ćemo kako će biti dalje i s planovima i sa sortimentom, tržištem ali i izvorima financiranja', dodao je Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:25