AFERA KAMIONI

Lažno svjedočio u korist Rončevića zbog svog partnera

Damir Udovičić i Sebastijan Mojsović na Županijskom su sudu u Zagrebu svjedočili istog dana
 Dragan Matić/Cropix

ZAGREB - Zbog čega je Damir Udovičić, bivši direktor prodaje u tvrtki MAN Importer, prošli mjesec u sudskom svjedočenju nastojao ugroziti temeljnu tezu USKOK-ove optužnice protiv bivšeg minisitra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića ? Udovičić je, naime, u svjedočenju ustvrdio da MAN-ova vozila, za koja tužiteljstvo tvrdi da su bila oko 10,2 milijuna kuna jeftinija od kupljenih Ivecovih, zapravo nisu udovoljavala traženim uvjetima natječaja. Udovičić je u sudnici ustanovio da je MORH na natječaju tražio vozila čija je nosivost veća od pet tona, a MAN je ponudio vozila nosivosti 4,3 tone.

Obojica prokuristi

Za njegov kontroverzni sudski iskaz nije nevažna činjenica da su Damir Udovičić i Sebastijan Mojsović, koji su na MORH-ovu natječaju u jesen 2004. bili vodeći ljudi dviju konkuretnskih tvrtki - MAN Importera i Eurokamiona, danas bliski poslovni partneri.

Damira Udovičića i akutalnog voditelja Ivecova predstavništva u Hrvatskoj, tvrtke Eurokamion Sebastijana Mojsovića, povezuje zagrebačka tvrtka HIVIA d. o. o. u kojoj su obojica prokuristi. HIVIA d. o. o. ovlaštena je za ispitivanje i atestiranje vozila s tehničkom dogradnjom.

Ima oko za ‘vidjeti stvari’

Prema podacima iz sudskog registra, HIVIA d. o. o. registrirana mjeseca dana prije službenog pokretanja istrage u aferi kamioni. Udovičić je 12. veljače u sudnici na Zrinjevcu hvalio vozila nekadašnjeg konkurenta Iveca, prije nego što je na mjesto za svjedoke stao Sebastijan Mojsović. Udovičić je rekao: “Ja sam u poslu već 20 godina i imam oko za vidjeti stvari. Odmah sam vidio da je Ivecov kamion potpuno druga mašina u odnosu na našu...”

Desetak minuta kasnije Sebastijan Mojsović, voditelj tvrtke Eurokamion, morao se u sudnici dobro oznojiti da bi izdržao nabrajanje nedostataka istih Ivecovih vozila koje je Udovičić hvalio kao superiorna MAN-ovima. Teza Damira Udovičića da MAN-ova vozila nisu zadovoljavala uvjete natječaja vrlo je labava s obzirom na to da u natječajnoj dokumentacij MORH-a nije izričito stajalo da nosivost vozila mora biti veća od pet tona. Povjerenstvo MORH-a, koje je 2004. ocjenjivalo tehničke uvjete zaključilo je da svih deset ponuđača udovoljavaju tehničkim uvjetima.





Radi u ženinoj tvrtki za 430 eura

Damir Udovičić, bivši šef prodaje MAN Importera, mogao je u sudnici mirno klevetati svoju bivšu tvrtku MAN Importer jer u njoj ne radi već tri i pol godine.

Prema podacima iz sudskog registra od 2008., zaposlen je u tvrtki TINMARK d. o. o. čiji je osnivač njegova supruga, Snježana Udovičić. Tvrtka je registrirana za trgovinu srednjim motornim vozilima, a u 2008. ukupni prihod TINMARK-a bio je 28.700 eura. U tvrtki Snježane Udovičić, koja je u rujnu 2009. zapošljavala samo tri osobe, njezin suprug Damir Udovičić je član Uprave, a prosjek plaća troje zaposlenih je skromnih 430 eura na mjesec. Posao prokurista u tvrtki HIVIA d. o. o. bivšem je šefu prodaje u MAN Importeru očito unosniji i važniji.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 14:22