REKORDNE ZAPLJENE

Lani zamrznuto čak 255 milijuna imovine, a 2008. nula kuna

Lani su sudovi na zahtjev državnih odvjetnika zamrznuli imovinu čija se vrijednost procjenjuje na 255 milijuna kuna, a 2008. godine - nula kuna

Masa imovine zamrznute u kaznenim postupcima, za koju se sumnja da je stečena kaznenim djelom, te one trajno oduzete nakon pravomoćnih sudskih presuda za organizirani kriminal i korupciju neprekidno raste.

Prema podacima DORH-a, lani su sudovi na zahtjev državnih odvjetnika u fazi istrage ili na samom početku kaznenog postupka zamrznuli imovinu čija se vrijednost procjenjuje na 255 milijuna kuna. Vrijednost imovine zamrznute 2011. peterostruko je veća od vrijednosti imovine zamrznute u kaznenim istragama tijekom 2010. kad je ukupna njezina vrijednost bila procijenjena na 50,923.000 kuna. Vrijednost zamrznute imovine u 2009. iznosila je 55,317.076 kuna.

Sve do 2009. vrijednost imovine zamrznute u kaznenim postupcima bila je zanemariva i nije dosezala ni deset milijuna kuna godišnje, a 2008. je službena brojka bila nula kuna. Tek su 2009. u Hrvatskoj napravljeni prvi iskoraci u obračunu s organiziranim kriminalom i korupcijom - jedni smatraju da je razlog stupanje na snagu novog Zakona o kaznenom postupku u uskočkim predmetima, koji je pojednostavio istragu i dao snažnije ovlasti DORH-u, a drugi buđenje represivnog aparata pripisuju odlasku Ive Sanadera s premijerske dužnosti jer ga vide kao ključnog kočničara borbe protiv korupcije.Riječ je o novcu, kućama, zemljištu, dionicama, umjetninama i drugim vrijednim pokretninama, koje su sudovi, na zahtjev DORH-a, zamrznuli u ranoj fazi istrage ili samog kaznenog postupka zato što postoji sumnja da su je njezini vlasnici stekli čineći kaznena djela.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 05:55