O PRORAČUNU ĆE NAGODINU

LALOVAC 'Neka građani malo uživaju u jeftinom benzinu, toga dugo nije bilo u Hrvatskoj'

Zagreb, 080514.Markov trg.Redovita sjednica Hrvatske vlade.Na fotografiji: Boris Lalovac.Foto: Goran Mehkek / CROIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u utorak da treba pustiti građane da uživaju u padu cijene goriva, a da će o utjecaju pada cijena na proračun misliti kasnije.

"Pad cijena goriva sigurno će utjecati na prihode države od PDV-a, dok su trošarine fiksne. Ali pustimo građane da malo uživaju u nižim cijenama goriva. Toga dugo nije bilo u Hrvatskoj, a o proračunu ćemo misliti sljedeće godine", rekao je Lalovac odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade.

Ministar financija drži da bi zbog pada cijene goriva trebale pasti i druge cijene.

Upitan boji li se deflacije zbog pada cijena, kaže da je deflacija sigurno utjecala na određeni dio proračunskih prihoda. "Što ćemo, takve su ekonomske okolnosti, nadamo se da će 2015. biti barem malo pozitivnija što se tiče proračuna", kazao je Lalovac.

Cijene naftnih derivata u Hrvatskoj padaju osmi tjedan za redom, pa je cijena motornog benzina eurosuper 95 po prvi put od prosinca 2010. godine pala ispod 9 kuna po litri. Cijena eurosupera 95 u utorak je pala za 31 lipu i sada na većini benzinskih postaja taj benzin košta 8,80 kuna. U posljednjih osam tjedana litra eurosupera 95 pojeftinila je za 1,39 kuna.

U utorak je ponovno pala i cijena eurodizela i to za 27 lipa, na 8,47 kuna po litri, što je najniža cijena te vrste goriva od veljače 2011. godine.

Ministar Lalovac prošli je tjedan izjavio da bi cijene goriva niže za jednu kunu tijekom cijele 2015. u odnosu na 2014. godinu proračunu donijelo pola milijarde kuna manje po osnovu prihoda od PDV-a.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u utorak je, na novinarski upit očekuje li daljnji pad cijene goriva, pozvao na strpljenje nekoliko dana tijekom kojih bi se to trebalo znati.

Vrdoljak očekuje da bi cijene koje su izravno vezane za cijenu goriva trebale pasti.

Upitan zašto, iako se očekivalo, na današnjoj sjednici Vlade nije bila odluka o dodjeli koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na Jadranu, Vrdoljak je odgovorio da rok za odabir ponuđača istječe 2. siječnja i da će sve biti učinjeno u tom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:22