NA DEMANTI BIVŠEG PREMIJERA DAO SVOJU IZJAVU

Kutle: Nikada nisam uzeo kredit od Hypa niti Sanaderu dao mito

Nisam Sanaderu nikada isplatio nikakvu proviziju. Do sad se nisam očitovao jer me nitko nije pitao, rekao je Kutle
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Nisam Ivi Sanaderu isplatio nikakvu proviziju, pa ni tih 800.000 njemačkih maraka koje se spominju. Moja Globus Grupa nikada nije dobila nijedan kredit od Hypo Alpe Adria banke, pa shodno tome nisam imao ni zašto platiti Sanaderu 800.000 DEM mita - istaknuo je u izjavi za Jutarnji list najpoznatiji hrvatski tajkun Miroslav Kutle napominjući da se o ovom slučaju do sada nikada nije očitovao iz jednostavnog razloga jer ga nitko do sada o tome ništa nije ni pitao.

I bivši premijer Ivo Sanader ovoga je tjedna u priopćenju austrijskim medijima još jednom demantirao da je od Kutle ili bilo koga drugog primao mito ili nezakonite provizije.

Izjava tužiteljima

USKOK je bio provjeravao iskaz nekadašnje Kutline bliske suradnice, kasnije i suoptuženice u slučaju Tisak, Milene Šenator. Ona je optužila Kutlu da je Ivi Sanaderu prije desetak godina dao ukupno 800.000 njemačkih maraka “zbog njegove pomoći pri ishođenju kredita od četiri milijuna DEM kod Hypo Alpe Adria banke”.

Uz isplate je tako stavila inicijale “I. S.” te “Hypo”. Međutim, pritom je također izjavila da joj Miroslav Kutle nije rekao da taj novac uzima kako bi ga dao Ivi Sanaderu.

Nije joj rekao ništa, osim da mu dade određeni iznos iz blagajne. Šenator nije rekla ni da je na neki drugi način saznala da je novac isplaćen Sanaderu. Naglasila je da je to bio njezin zaključak, donesen na temelju vlastitih saznanja o Sanaderovu angažmanu za Miroslava Kutlu vezanom za dobivanje kredita kod Hypo banke koncem devedesetih godina.

Povukla iskaz

Svoj prvi iskaz Milena Šenator nakon nekog vremena većim je dijelom povukla.

Time je oslabila ionako loše stanje dokaza za pokretanje bilo kakvog postupka, a DORH i policija nisu nakon svjedočenja Milene Šenator pokrenuli kriminalističku obradu, ni ispitali Kutlu i tadašnjeg opozicijskog političara Ivu Sanadera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 04:58