NA KORAK DO CILJA

Kupnja Mercatora: O ponudi Todorića odlučuju Pahor i banke

Kupnjom 23,3 posto udjela od Pivovarne Laško Todoriću se otvara put i do većinskog vlasništva, no odluku o tome donijet će politika
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Kreditori Pivovarne Laško ovih će dana donijeti konačnu odluku hoće li reprogramirati 450 milijuna kredita te tvrtke.

O tome ovisi hoće li Agrokor preuzmeti udio od 23,3 posto dionica Mercatora, ili će i ovaj treći pokušaj propasti.

Da Pivovarna Laško priprema prodaju svog udjela u Mercatoru Agrokoru Ivice Todorića u ponedjeljak je na konferenciji za novinare objavio predsjednik Uprave Pivovarne Dušan Zorko: "Imamo pripremljen nacrt ugovora za prodaju udjela u Mercatoru Agrokoru".

U Agrokoru nisu dobili ugovor koji je spomenuo Zorko, analitičari tumače da je riječ o usamljenoj akciji menadžmenta, te da vlasnici Pivovarne Laško nisu skloni scenariju koji je Zorko najavio. U tročlanom Nadzornom odboru Pivovarne Laško ključnu riječ imaju Vladimir Malenković i Petar Groznik.

Boje se Hrvata

Kupnjom 23,3 posto udjela od Pivovarne Laško Todoriću se otvara put i do većinskog vlasništva, no odluku o tome, kako se da iščitati iz pulsa slovenske javnosti, na kraju će ipak donijeti politika koja očito ne želi da hrvatski kapital uđe u najveću slovensku kompaniju.

Zorko je, tumače analitičari, pozivom na pripremljeni nacrt ugovora s Agrokorom, bankarima htio poručiti da moraju hitno odlučiti o reprogramu kredita, ili će Uprava biti prisiljena prodati svoj udio najboljem ponuđaču - tj. Agrokoru. Nekoliko je izvora Jutarnjem listu potvrdilo da bi 12 banka, na čelu sa NLB, odluku o reprogramiranju 450 milijuna kredita trebalo donijeti danas ili sutra.

U Agrokoru spremni

Todoriću bi najviše odgovaralo da direktor Pivovarne Zorko od Nadzornog odbora dobije zeleno svjetlo za razgovore o prodaji udjela, a izvor blizak vrhu Agrokora tvrdi da bi u tom slučaju oni bili spremni dati ponudu i za kupnju preostalih dionica, koje trenutačno drže banke.

Osim Agrokora, koji je ponudio 206 eura po dionici (ukupno oko 180 milijuna eura), za kupnju se na natječaj javio i investicijski fond Mid Europa Partners, koji je ponudio 170 eura, te Warburg Pincus s ponudom od 165 eura za dionicu Mercatora.

Slovenski mediji stalno upozoravaju na navodno opravdan strah da bi Todorićevo preuzimanje Mercatora s polica izguralo slovenske proizvode, pa se zadnjih mjeseci špekuliralo kako da se ta moguća akvizicija spriječi i opsturira. S druge strane, izvori bliski Agrokoru tvrde da ponuda hrvatske tvrtke podrazumijeva i jamstva vezana uz zaposlenike Mercatora, ali i plasman slovenskih proizvoda na policama.

Debeljakove želje

Direktor uprave Mercatora Žiga Debeljak predlaže novi tender i prodaju od 50 do 75 posto dionica. Time bi htio isključiti Agrokor jer traži da partner ima bar 10 milijardi eura prihoda godišnje. Upitno je može li time probuditi interes poželjnih kupaca.

Četiri scenarija za preuzimanje Mercatora:

Reprogram kredita pivovarne Laško

U idućih nekoliko dana NLB banka, koja je najveći vjerovnik pivovarne Laško, zajedno s ostalih 12 banaka kreditora koje potražuju oko 450 milijuna eura kredita mogu donijeti odluku o reprogramu kredita. U tom slučaju Laško će odustati od prodaje 23,34 posto udjela u Mercatoru jer će osvježiti svoje financije. Ovaj scenarij ne ide na ruku Agrokoru jer je dao najbolju ponudu za kupnju ovog udjela, a posljednjih mjeseci je jako lobirao u Sloveniji.

Prodaja 60 posto Mercatora

Laško može zaustaviti proces prodaje svog udjela u Mercatoru i pridružiti se konzorciju suvlasnika Mercatora koji žele prodati 60 do 70 posto udjela. Jedan od glavnih uvjeta koje traži Mercator je da partner mora imati prihod od deset milijardi eura i da ne smije biti izravni konkurent Mercatoru. Agrokor se isključuju iz utrke, no teoretski možda može pronaći model udruživanja i davanja zajedničke ponude s nekim trgovcem ili fondom.

Dokapitalizacija u kojoj je i Branko Roglić

Nadzorni odbor uprave Laško sam može početi proces dokapitalizaciju. Ova je opcija prošli tjedan bila u opticaju, a u njoj se kao potencijalni strateški partner spominjao i Branko Roglić, koji je spreman dio novca uložiti u ovaj proces. Dokapitalizacijom bi Laško došlo do svježeg kapitala i nastavilo poslovati bez da prodaje udio u Mercatoru, odnosno s prodajom može pričekati neki povoljniji trenutak. Ni ova opcija ne ide na ruku Agrokoru.

Prodaja najboljem ponuđaču - Agrokoru

Ako bi banke odlučile da ne reprogramiraju kredite Pivovarni Laško, uprava može prodati svoj udio Agrokoru. Predsjednik uprave Laškog Dušan Zorko kaže kako već imaju spreman nacrt ugovora za prodaju, čime je, tvrde slovenski mediji, pokušao na određeni način ucijeniti banke da ubrzaju odluku o reprogramu kredita. Ako bi Todorić kupio ovaj udio, put do preuzimanja cijelog Mercatora bio bi mu otvoren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 19:35