OBILNE KIŠE

Kupa se opet izlila na istom mjestu: Vodostaj i dalje raste, a posebno strepe stanovnici jedne općine

Stanovnici zajedno sa lokalnim vatrogascima poduzimaju sve potrebne mjere kako bi obranile mjestašca uz Kupu
 Dvd Jurovski Brod/

NOVO 22:00 Kupa u Karlovcu u 21 sat mjerila je 602 centimetra, što je osamnaest centimetara više nego sat ranije, vrhunac se očekuje u petak ujutro, ali se ne očekuje poplava i proglašavanje izvanrednih mjera, rečeno je u četvrtak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite.

Prema riječima voditelja službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama Miše Čička, vodostaji bi trebali ostati na razini ‘pripremnog stanja‘ i ne očekuje se vodostaj od osam metara kao prije dva tjedna, kada su se rijeke izlile na prometnice i ušle u stambeni prostor dviju kuća u Karlovcu, u Brodarcima.

image
Dvd Jurovski Brod/
image
Dvd Jurovski Brod/

"Hrvatske su vode poduzele sve što je na dva današnja sastanka gradskog Stožera Civilne zaštite bilo dogovoreno, između ostalog i zatvaranje cijevnih propusta i kanala koji inače služe za odvodnju, kako ne bi ta voda poplavila objekte", rekao je Čičak.

Pojasnio je da se ne grade ‘točkasti‘ sustavi obrane, pojedinačno po objektima, ali da su Hrvatske vode spremne i na takve intervencije, kad bi bilo potrebno.

Iznio je i podatak da je u Ozlju podijeljeno 2.000 vreća s pijeskom, i tisuću praznih, od Karlovca do Koritinje još 4.000 komada, uz PVC foliju, a vreće se nastavljaju puniti i dalje.

Zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Miro Rade rekao je da se u Karlovcu vodni val očekuje u petak u prijepodnevnim satima, da vatrogasci imaju u pripremi 4.000 vreća s pijeskom, a da je tisuću njih odvezeno na moguća mjesta plavljenja Kupe u naseljima Brodarci i Pokuplje, te da večeras opskrbljuju i drugi dio Karlovca, nizvodno, i to na lijevoj obali Kupe.

image
Dvd Jurovski Brod/
image
Dvd Jurovski Brod/
image
Dvd Jurovski Brod/
image
Dvd Jurovski Brod/

Vatrogasci su spremni na pomoć građanima, ako za to bude potrebe, naglasio je Rade.

Načelnica Stožera, zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić, opisala je angažman svih komunalnih tvrtki koje su još prije tjedan dana krenule s aktivnostima priprema za nadolazeći kišni tjedan, i to posebno zato jer je grad sada veliko gradilište i trebalo je otkloniti sve nedostatke i prijetnje.

U aktivnosti su uključeni povjerenici Civilne zaštite na terenu, odnosno predsjednici mjesnih odbora. Pod posebnom je paskom i zaštitom 17 kuća i sve su opskrbljene vrećama s pijeskom i folijama.

Vodostaj je od podneva rastao i po 30 centimetara na sat, sada je usporio, ali još će rasti zbog obilne kiše na području Karlovca i zbog ogromnih količina kiše koja je pala u Primorsko- goranskoj županiji, tj, vode koja pristiže na karlovačko područje iz gornjeg toka rijeke Kupe u Primorsko- goranskoj županiji.

Prema najnovijoj prognozi Odjela za hidrološke prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda, zbog dosad akumulirane oborine te prognoziranog nastavka oborine tijekom dana, noći i sutra (29./30.09.2022) na području Gorskog kotara, Like, duž cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti te središnje Hrvatske postoji mogućnost pojava bujičnih i urbanih poplava. Također, i dalje je moguć porast vodostaja na pripadnim vodotocima.


Zbog kiše koja neumorno pada već danima, rijeka Kupa ponovno je (za)prijetila. Vodostaj i dalje raste, a od ranih poslijepodnevnih sati Općina Žakanje u karlovačkoj županiji ponovno strepi. Stanovnici zajedno sa lokalnim vatrogascima poduzimaju sve potrebne mjere kako bi obranile mjestašca uz Kupu koja se ponovno izlila, i to na istome mjestu kao i prije dva tjedna.

- Danas smo ponovno od popodnevnih sati angažirani na obrani od poplave. Rijeka Kupa se izlila na istom mjestu kao i pred 2 tjedna te nam ponovno stvara probleme. Vodostaj i dalje raste, ali smo uvjereni da ćemo i ovog puta obraniti sve kuće. Molimo sve sumještane da nas kontaktiraju u slučaju da se voda približila njihovim kućama ili gospodarskim objektima - apeliraju vatrogasci DVD-a Jurovski Brod.

Ističu da je na terenu trenutno 20 pripadnika njihova Društva, a svoj nesebični obol u obrani od poplava daju i kolege iz DVD Žakanje. Nadaju se svi redom da se nedaće od prije dva tjedna neće ponoviti.

U Ogulinu raste vodostaj rijeke Dobre, CZ u pripremi za obranu od poplave

Vodostaj rijeke Dobra u Ogulinu porastao je od dva sata u jutro sa 124 na 299 centimetara te i dalje raste pa je civilna zaštita krenula u pripreme za obranu od poplave, doznaje Hina u gradskom Stožeru Civilne zaštite.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kaže da su korita svih pritoka napunile obilne kiše u Primorsko goranskoj županiji i Ogulinu. Kiša je u popodnevnim satima prestala padati ali prognoze po njegovim riječima nisu sasvim jasne pa se Stožer civilne zaštite priprema za moguću poplavu.

"Vodostaj raste, zasad je sve pod kontrolom, nadamo se da poplave neće ni biti, ali napunili smo oko 400 vreća s pijeskom i čekamo. Vreće se zasad ni ne dijele, tek ako bude potrebno”, rekao je Domitrović.

Načelnik Stožera Danijel Vukelja rekao je Hini da je zbog izlijevanja Dobre prije dva tjedna došlo do prekida u cestovnom prometu, bili su poplavljeni stambeni prostori u 90 kuća, a da je voda ušla i u nebrojeno mnogo podruma i dvorišta. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:15