NEOČEKIVANIH 840 CM

Kupa je premašila sve prognoze: Tijekom noći ušla u 23 kuće, najviše ih je poplavljeno u Brodarcima

Vodostaji ovakve razine prethodnih godina poplavljali su na stotine kuće, no to je izostalo izgradnjom trajnog sustava obrane od poplave na lokaciji Logorište-Mostanje

Izlivena rijeka Kupa

 Robert Fajt/Cropix

Kupa je svoj vrhunac vodnog vala imala jutros u 6 sati na neočekivanih 840 cm te je od 7 sati u laganom opadanju od po 2 cm. Ipak, ušla je tijekom noći u ukupno 23 kuće, najviše ih je poplavljeno u naselju Brodarci - 15, te ukupno osam u Donjem Mekušju, Gradcu, Borlinu i Orlovcu, javili su iz Stožera civilne zaštite Grada Karlovca. Vodostaj Korane je u stagnaciji.

S obzirom na to da su vrhunci vodostaja iza nas, ne očekuju se veći problemi od ovih koji su evidentirani. Vodostaji ovakve razine prethodnih godina poplavljali su na stotine kuće, no to je izostalo izgradnjom trajnog sustava obrane od poplave na lokaciji Logorište-Mostanje, čime su ta naselje obranjena od Korane, dok je sustav obrane od Kupe u izgradnji.

- Na jutrošnjoj sjednici Stožera, po prvim podacima, na području Brodaraca poplavljeno je 15 kuća, a Donjeg Mekušja, Gradca, Borlina i Orlovca 8. Na terenu je 46 vatrogasaca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca i dobrovoljnih vatrogasnih društava, sa 6 čamaca, te 5 pripadnika HGSS s dva čamca, kao i povjerenici Civilne zaštite i brojni volonteri. Obilaze stanovnike, koji im se mogu obratiti za bilo kakvu vrstu pomoći - kažu u Stožeru.

- Čini se sve što se može kako bi pomogli i kako bi se umanjila šteta. Stožer situaciju prati i dalje i građane će o svemu izvještavati, kazala je načelnica Stožera Ivana Fočić, zamjenica gradonačelnika.

Na terenu su interventne snage Stožera civilne zaštite i pomažu građanima, koji se za sve što im treba mogu javiti na 193, 112 i 099 5284 728 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 10:24