SUDAC PRIHVATIO ZAHTJEV ZA IZRICANJE PRITVORA

Kulterer prije uhićenja htio pobjeći u Veliku Britaniju

Austrijski mediji spekuliraju o tome da je Kulterer namjeravao pobjeći u Veliku Britaniju, gdje je proteklih godina radio i provodio većinu vremena

ZAGREB/KLAGENFURT - Bivši predsjednik Uprave Hypo Group Alpe Adria, Wolfgang Kulterer, do daljnjeg ostaje iza rešetaka. Odlučio je tako u nedjelju navečer nadležni istražni sudac u Klagenfurtu, Oliver Kriz, prihvativši zahtjev tamošnjeg tužiteljstva da Kultereru odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, skrivanja dokaznog materijala i ponavljanja djela.

Nejasni razlozi

Upravo zbog činjenice da nije pritvoren samo zbog mogućeg bijega, pišu austrijski mediji, Kulterer nema mogućnost izići na slobodu uz jamčevinu. Njegov odvjetnik Ferdinand Lanker izjavio je da je riječ o skandaloznom, politički motiviranom postupanju pravosuđa.

- U optužbama protiv mog klijenta nema ničeg novog. Nije se došlo ni do kakvih novih spoznaja koje bi opravdale određivanje istražnog zatvora. Razlozi za njegovo pritvaranje potpuno su nejasni, osim ako je u pitanju politička motivacija. Očito se ovime želi skrenuti pozornost s dosadašnjih loših rezultata istrage koju provodi SOKO Hypo i puno krupnijih nerasvijetljenih slučajeva - istaknuo je Kultererov odvjetnik. Međutim, tužiteljstvo u Klagenfurtu odlučno odbacuje takve tvrdnje navodeći, među ostalim, da je u pretresima prilikom Kultererova uhićenja pronađena i “nova dokazna dokumentacija”.

Bijeg u Englesku

Usto, austrijski mediji spekuliraju o tome da je Kulterer namjeravao pobjeći u Veliku Britaniju, gdje je proteklih godina radio i provodio većinu vremena. Potkrepljuju to i informacijama da je nedavno prodao imanje u Austriji, stavio stan na prodaju i odjavio prebivalište u Austriji.O konkretnim optužbama i dalje ima dosta nagađanja. Kao sigurno se ističu dva slučaja kreditiranja bez adekvatnih garancija koja je Kulterer navodno odobrio na zahtjev prijašnjeg čelnika Koruške, pokojnog Jörga Haidera. Riječ je o kreditiranju lokalne aviokompanije Styrian Spirit (bankrotirala) i privatnog detektiva Dietmara Guggenbichlera (privatni bankrot). Pojedini mediji navode da je riječ i o puno težim optužbama protiv Kulterera.Kulterer je nakon otkrivanja gubitaka nastalih u tzv. Swap aferi osuđen zbog lažiranja bilance na novčanu kaznu od 140.000 eura. Međutim, to se odnosi na bilancu iz 2004. godine.

Čudne dokapitalizacije

Sada tužiteljstvo, piše Der Standard, istražuje i sumnjive dokapitalizacije iz 2004. i 2006. godine. Pritom je lažiranje bilance najblaže kazneno djelo na koje se sumnja. Čini se da su povlašteni dioničari, među njima i članovi Uprave banke, proveli dokapitalizaciju sredstvima same banke. Naime, u liechtensteinskoj podružnici navodno su uzeli povoljne kredite, kupili opcijske dionice sa zagarantiranom cijenom kasnijeg otkupa i garantiranom dividendom. Tako su, sumnjaju istražitelji, izvukli znatna sredstva na privatne račune. Der Standard izvještava da je jučer iskaz o tome dao svjedok koji je osobno sastavljao ugovore vezane uz spomenute poslove.

Ovo je tek početak serije novih uhićenja?

KLAGENFURT - Prema napisima iz autrijskih novina i internetskih portala, tamošnja javnost smatra da je uhićenje Wolfganga Kulterera samo početak serije uhićenja istaknutih figura iz svijeta politike i financija. To mišljenje potkrijepljuje niz slučajeva i sa svih strana podnesene kaznene prijave, vezane često i uz financiranje skupih projekata u Hrvatskoj. Policijska formacija SOKO Hypo zasad vodi predistražni postupak protiv najmanje 40 osoba, među kojima je i niz hrvatskih državljana, počevši s umirovljenim generalom Vladimirom Zagorcem. Međutim, Kulterer je za sada jedini koji je i pritvoren. Istražiteljski tim radi na provjerama legalnosti ukupno oko 2000 poslova Hypo banke s raznim pravnim i fizičkim osobama. ( Ž. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 08:30