U NISKOM STARTU

Kukuriku koalicija: Spremni smo za izbore, kad god oni bili

Milanović tvrdi kako o HSLS-u nisu ni razgovarali, a Čačić obećava rast kakav je Hrvatska imala za vrijeme Ivice Račana - u roku godine dana
Beli Manastir, 110710.Sastanak tzv. "Kukuriku" koalicije u Hotelu Patria u Belom Manastiru. Na sastanku su bili Radimir Cacic (HNS), Zoran Milanovic (SDP), Ivan Jakovcic (IDS) i Silvano Hrelja (HSU).Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

BELI MANASTIR - "Kukuriku koalicija" spremna je za izbore kad god oni bili, poručeno je sa sastanka ove koalicije u nedjelju u Belom Manastiru na kojem je ovaj savez i službeno dobio svoga četvrtog člana - uz SDP, HNS i IDS kao izvorne osnivače koaliciji se pridružio i HSU, kojega je u ovu priču uveo HNS.

Hoće li vrlo brzo u ovaj savez ući i, od subote oporbeni, HSLS pokazat će vrijeme. SDP-ov čelnik Zoran Milanović rekao je da na sastanku nije bilo govora o HSLS-u kao potencijalnom petom partneru.

Uz ovo i crtica kako je predsjednik Središnjeg vijeća HNS-a Ivan Vrdoljak prije početka sastanka zaključio da za čelni stol - za koji su sjeli Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja - "peti ne bi stao."

- Izlazak HSLS-a dosta govori o snazi Vlade, no mi razmišljamo kako zemlju izvući iz krize. O HSLS-u kao potencijalnom partneru nismo razgovarali, su nam teme bile gospodarski razvoj, pokretanje novog investicijskog ciklusa, decentralizacija, fiskalni problemi, breme javne potrošnje..., ali i novi ciklus u energetici, ogromnom prostoru u kojem Hrvatska nije ništa napravila, a mogao bi nas izvesti iz krize. Spremni smo za izbore, za kritike aktualne Vlade, ali i za razgovor s njom ako je potrebno. No, ova Vlada nema političke snage ni hrabrosti za važne i odlučne mjere, a mi smo drukčiji, odlučniji, kvalificiraniji i bolji od Vlade koju sada imamo - rekao je Milanović nakon sastanka, dok je Čačić istaknuo da "poluge razvoja imaju temelj u stranoj akumulaciji, a ona je tržišna i fondovska, sve su to europski projekti za koje Vlada nije pripremila ništa."

- Šest mjeseci za pokretanje, godinu dana za prve rezultate, a nakon toga imat ćemo rast kakav je Hrvatska imala u vrijeme Vlade Ivice Račana. Danas pod ovom Vladom padamo koliko smo tada rasli. Ne možemo lagati hrvatsku javnost, nužni su bolni rezovi. Javna potrošnja ne da nije smanjena već je porasla za daljnjih 1,1 milijardu kuna, a 89,4 posto rezervi predviđenih za cijelu godinu već je potrošeno. Fali nam 21 milijarda kuna i zato je Šuker kao lutajući holandez. Donja granica javne potrošnje mora biti 6 mlrd kuna i ako to ne učini ova, morat će sljedeća Vlada - poručio je Čačić.

Čelnici stranaka koalicije istaknuli su da na sastanku nije bilo govora o podjeli fotelja, a doznajemo da je tako doista i bilo, jer bi to usmjerilo pozornost javnosti samo na taj segment, a skrenula bi se pozornost sa programa i rješavanja problema. Ipak, doznajemo da bi HNS, IDS i HSU htjeli da se u što skorije vrijeme izađe s konkretnim prijedlozima i programima, no SDP nije za srljanje, osobito u vrijeme teške krize koja je zahvatila Hrvatsku.

Drugim riječima i oporbenjaci su oprezni i važu svaku riječ, osobito kada su u pitanju bolni rezovi koji će biti nužni za izlazak Hrvatske iz krize. Milanović je na novinarski upit odgovorio da ova koalicija nema Vladu u sjeni. "Imamo konture," rekao je, a na pitanje da li bi moglo doći do prijevremenih izbora s obzirom i na situaciju s manjincima Milanović je odgovorio da "Vlada još uvijek ima većinu, ali političko pitanje je koliko dugo će HDZ-ovi partneri preuzimati i dijeliti odgovornost s HDZ-om i na to pitanje će odgovoriti javnost.

- Mi smo u paradoksalnoj situaciji gdje Vlada iz dana u dan gubi podršku javnosti što nama nije krivo, ali nam nije ni drago zato što se Hrvatska iz dana u dan nalazi u sve većim problemima, a Vlada za njih nema rješenje - rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 09:31