DESET KLJUČNIH TRENUTAKA

Kronologija ‘slučaja Agrokor‘: Od kraha koncerna preko izvanredne Uprave do fijaska s mirovincima

Pregled poslovanja - od posebnog zakona izglasanog 2017. kroz sve kritične točke u posljednjih 5 godina


Ivica Todorić

 Boris Kovačev/Cropix

Donosimo deset ključnih trenutaka u povijesti Agrokora: od toga kad je otkriveno da nisu plaćeni mnogi računi dobavljačima, preko izvanredne Uprave i nagodbe do dva pokušaja prodaje.

Propast koncerna,

siječanj 2017.

Moody‘s smanjuje Agrokorov rating s B2 na B3 i upozorava na moguću insolventnost kompanije. Tada se počinju otkrivati razmjeri krize u Agrokoru. Već u veljači počinju kolati glasine o mogućem preuzimanju Agrokora od strane ruskih banaka i intervenciji države. U tom trenutku Agrokor samo u Hrvatskoj zapošljava oko 40 tisuća ljudi. Dobavljači su na koljenima

Lex Agrokor, ožujak 2017.

Vlada je u Saboru uputila prijedlog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, popularno nazvan lex Agrokor. "Ne radi se ni o kakvoj nacionalizaciji ili bilo kakvom državnom intervencionizmu koji bi bez privole ugrozio bilo čije vlasništvo", rekao je tada premijer Andrej Plenković.

Todorić traži aktivaciju zakona, travanj 2017.

Sabor je s 83 glasa za, 46 glasova protiv i dva suzdržana donio lex Agrokor. Ravnateljstvo policije objavilo je da policija temeljem naloga Državnog odvjetništva "provodi izvide" u Agrokoru. Sljedeći dan je Uprava Agrokora podnijela zahtjev za aktivaciju lex Agrokor.

Ante Ramljak stiže u toranj, travanj 2017.

Vlada je donijela odluku da za izvanrednog povjerenika predloži Antu Ramljaka. Tada je počeo postupak izvanredne Uprave u Agrokoru, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija. Ukupni dug kompanije u tom je trenutku iznosio 56 milijardi kuna, omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30 puta, a na računima kompanija bilo je samo šest kuna.

Imenovan Fabris Peruško, veljača 2018.

Trgovački sud opozvao je Antu Ramljaka i imenovao Fabrisa Peruška novim izvanrednim povjerenikom Agrokora d.d.

Ostavka Martine Dalić,

svibanj 2018.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić podnijela je ostavku zbog afere Hotmail, prepiske unutar tzv. grupe Borg.

Izglasana nagodba,

srpanj 2018.

S više od 80 posto glasova vjerovnika izglasana je nagodba vjerovnika Agrokora, njezina pravomoćnost potvrđena je u listopadu 2018. godine, a nad Agrokorom d.d. završava postupak izvanredne Uprave. Time je uspješno okončan jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja.

Prodaja Leda i Frikoma, ožujak 2021.

Fortenova je dogovorila s korporacijom Nomad Foods Group prodaju Leda, Frikoma i Ledo Čitluka za 615 milijuna eura.

Mađari ipak ne dolaze, travanj 2022.

Početkom travnja ove godine Bloomberg je objavio da je ruski Sberbank prodao svoj udjel od 43% u Fortenova Grupi investicijskom fondu Indotek Grupa Mađara Dániela Jellineka. Cijena nije objavljena, ali tada je istaknuto da je za zaključenje transakcije potrebno osigurati rješenja nadležnih regulatornih tijela na više tržišta. No, to se očito nije dogodilo.

Propao ulazak mirovinaca, listopad 2022.

Propao je projekt četiri hrvatska mirovinska fonda s Pavlom Vujnovcem, odnosno tvrtkom Open Pass, da otkupe 45,7-postotni udio Sbera za 500 milijuna eura. Članovi AZ fonda, koji su predstavnici Allianza, stopirali su dogovorenu transakciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:26