IGNORIRALA POZIVE

KRIVOTVORILA DIPLOMU Bivšu pročelnicu Ureda župana privela policija: 'Nisam znala da je suđenje danas!'

 Robert Fajt / CROPIX / Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC Policija je jutros na Općinski sud u Karlovcu privela bivšu pročelnicu Ureda župana Karlovačke županije i nekadašnju predsjednicu županijskog HSP-a Bernardicu Topolnjak Halapa, jer je u dva navrata ignorirala pozive Suda na kojem se trebala braniti od optužbi da je posao u Županiji, a prije toga i u gradskoj Toplani, dobila na temelju krivotvorene diplome Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Tvrdila je da nije znala da joj je suđenje zakazano za danas, pa je telefonski angažirala jednog karlovačkog odvjetnika dvadesetak minuta prije rasprave, što je bio razlog da zatraži odgodu suđenja. Sutkinja joj je to odobrila, ali će joj obračunati trošak odgode u visini 500 kuna.

Zanimljivo je da je okrivljena prije početka suđenja, ostavljajući na zapisniku osobne podatke, naglasila kako ima završenu visoku stručnu spremu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, no to još treba dokazati kroz suđenje koje će se nastaviti 2. prosinca.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je tereti da je u natječajnu dokumentaciju za posao u Toplani, te kasnije u Karlovačkoj županiji, priložila diplomu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu iz koje je 'proizlazilo da je stekla stručni naziv diplomiranog računovodstvenog financijskog ekonomista, iako je znala da nikada nije diplomirala na tom fakultetu.

Potom je 1. lipnja 2010. temeljem takve dokumentacije imenovana na radno mjesto pročelnice. Ujedno je tijekom rada u trgovačkom društvu i jedinici regionalne samouprave koristila radnu knjižicu koju je prethodno ovjerila u nadležnom Uredu, neistinito navodeći podatak da je diplomom stekla spomenuto zvanje', stoji u optužnici.

Njezin slučaj pokrenuo je reviziju, a potom i lavinu otkrivanja novih lažnih diploma u karlovačkim gradskim poduzećima i ustanovama, pa čak i u gradskoj Upravi, no za razliku od nje, nitko od preostalih 24 lažnih diplomanata neće biti sudski sankcioniran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:21