IZBACIVANJE LINIĆA

KRIVO PROCIJENIO POTPORU Milanović je mislio da će glasovi biti oko 60-30 za njega

Predsjednik SDP-a krivo je procijenio potporu izbacivanju Linića, očekivao je veću pobjedu
 Goran Mehkek / CROPIX

Zoran Milanović nije dobro primio rezultate glasanja o izbacivanju Linića.

Vidjelo se to u subotu navečer, nakon maratonske sjednice Glavnog odbora SDP-a, kada je predsjednik Socijaldemokratske partije izjurio van iz stranačke središnjice na Iblerovom trgu i dao kratku izjavu okupljenim medijima u kojoj se ispričao građanima zbog toga što su morali slušati njihove prepirke. Ni riječi o Liniću i podjelama u SDP-u koje su sada, nakon omjera glasova od 50 naprema 47 za izbacivanje istaknutog riječkog SDP-ovca, i više nego očite.

Kriva računica

Milanović je, kako doznajemo, očekivao da će rezultat biti približno 60 naprema 30 za izbacivanje Linića, i bio je uvjeren u svoju veliku pobjedu. Zato je, kažu nam naši izvori, samouvjereno i zatražio tajno glasanje. Mislio je da će time učvrstiti svoju poziciju i ušutkati kritičare te da će zauvijek zatvoriti priču o Liniću i nezadovoljstvu unutar stranke.

Međutim, dogodilo se upravo suprotno.

Tijesna Milanovićeva pobjeda i omjer glasova koji je jasan znak duboke podijeljenosti u vladajućoj stranci, sada će još više otvoriti raspravu o sudbini SDP-a. Umjesto da se priča o podjelama završi, ona će se nastaviti. I to, kako neki prognoziraju, raspuštanjem riječke i zagrebačke organizacije koje su se otvoreno svrstale na Linićevu stranu. Spominje se i rekonstrukcija Vlade iz koje bi mogli letjeti ministri koji su dali podršku Liniću, a riječ je o Rajku Ostojiću i Mirandu Mrsiću. Jasno je da 98 članova Glavnog odbora SDP-a u subotu nije glasovalo o Liniću, već o povjerenju Zoranu Milanoviću. A to je povjerenje, nakon glasanja, očito poljuljano.

Ali, iako su ovakvi scenariji mogući, neki članovi SDP-a vjeruju da do toga neće doći, jer bi to izazvalo još veće sukobe i podjele i totalni rat u kojem bi svi mogli biti gubitnici. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je otvoreno stao na Linićevu stranu, ipak ne vjeruje da bi Milanović mogao krenuti s raspuštanjem stranačkih organizacija koje su izrazile potporu bivšem ministru financija. On smatra da bi takvo nešto, kao i smjena dvojice ministara, dovelo do još većih podjela.

Nema odmazde

- Vjerujem da je SDP demokratska stranka i da, bez obzira na sve, možemo otvoreno razgovarati i iznijeti svoja neslaganja, bez straha za posljedice. Ne vjerujem da predsjednik stranke razmišlja u tom smjeru da se ide na izbacivanje ministara i raspuštanje organizacija jer to ne bi donijelo ništa dobroga SDP-u - smatra Obersnel.

Ovaj riječki SDP-ovac kaže kako je od rasprave o izbacivanju Linića, koliko god ta tema bila medijski zanimljivija, važnija bila ona o rezultatima EU izbora.

- Ta je rasprava pokazala da mnogi članovi misle kako nešto treba mijenjati u načinu rada i stranke, ali i Vlade. Ukoliko to dobronamjerno upozorenje i rasprava, koja je za cilj imala boljitak stranke, budu na adekvatan način prihvaćene od predsjednika, u tom sam slučaju optimist. Međutim, ukoliko se to ne prihvati, onda se bojim da će se podjele nastaviti.

‘Milanović je ipak tražio tajno glasovanje da ne ispadne slab’

- Ja ne mogu i ne želim birati između Zorana i Slavka. Zato neću uopće glasati - rekao je Dino Manestar, šef SDP-a Crikvenica, u govoru na dramatičnom Glavnom odboru SDP-a.

Iz prvog reda pažljivo ga je slušao premijer Zoran Milanović i razmišljao hoće li predložiti sukobljenim dužnosnicima na Iblerovu trgu da o isključenju popularnog bivšeg ministra financija i utjecajnog člana stranke Slavka Linića odluče - tajnim glasanjem.

Od jutra je znao da je to najvažnija odluka koju mora donijeti toga dana. O ishodu glasanja izravno je ovisila njegova pozicija u stranci i Vladi: ako Glavni odbor podrži Linića, to bi bio kraj Zorana Milanovića. Ulog je bio velik. Bude li tražio javno izjašnjavanje, dio članova neće se usuditi glasati protiv šefa stranke i premijera i u tom bi slučaju za njega povoljan ishod glasanja bio izvjesniji, ali time bi, prema procjenama dijela dužnosnika SDP-a, pokazao svoju slabost. Zato je prije konačne odluke hoće li predložiti tajno glasanje morao biti siguran u raspoloženje članova Glavnog odbora.

Premijerovi suradnici lobirali su cijeli dan.

- I na Glavnom odboru i danima prije sjednice nazivali su ljude i lobirali da glasaju za Linićevo isključenje - govori nam jedan dužnosnik SDP-a blizak Linićevoj frakciji.

Kada su premijerovi ljudi bili sigurni u procjenu da imaju većinu, predložili su Milanoviću da se održi tajno glasanje.

- Time ćeš pokazati hrabrost i dodatno utvrditi legitimitet - uvjeravali su ga. ( Ana Plišić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 05:29