ISTRAŽUJU RAČUNE I ISPITUJU ZAPOSLENIKE

Krim policija na HRT-u: 300 zaposlenih dolazi na posao tek nekoliko puta u mjesec dana!

Ostane li Vanja Sutlić na HRT-u do 65. godine života, kad po sili zakona mora u mirovinu, HRT mu je dužan isplaćivati ravnateljsku plaću bez obzira na koje će radno mjesto biti raspoređen
 Biljana Gaurina/CROPIX

ZAGREB - Suočeni s lošim financijskim prilikama, u Upravi HRT-a ovih dana ubrzano traže načine za uštede. Vodstvo HRT-a, međutim, štedjet će nauštrb kvalitete Informativnog programa. Tako je 1. kolovoza ove godine zatvoreno dopisništvo HRT-a u Londonu, od 1. listopada zatvara se i dopisništvo HRT-a u Ljubljani, a od 1. studenoga u Zagreb bi trebao biti povučen i Hrvoje Zovko, akreditirani dopisnik HRT-a u Beogradu.

Financijske škare na Prisavlju neće, međutim, dohvatiti sva HRT-ova dopisništva jednako. Dopisništvo HRT-a u Mostaru, prema sadašnjim planovima, ostalo je pošteđeno mjera štednja, a Uprava HRT-a u njemu čak ne namjerava niti smanjiti broj zaposlenih.

Usprkos nezavidnoj financijskoj situaciji, osam mjeseci nakon razrješenja Vanje Sutlića i jedanaest njegovih pomoćnika i savjetnika još uvijek primaju plaće koje su primali i prije njegova razrješenja.

Proces restrukturiranja ureda bivšeg ravnatelja koji traje mjesecima trebao je, prema informacijama iz vrha HRT-a, biti okončan do 1. rujna ove godine, ali on još uvijek traje. Problem je, naime, u ugovorima koje su Sutlićevi savjetnici i pomoćnici sklapali s HRT-om. Većina ugovora sročena je na način da štiti njihove plaće u slučaju prijevremenog odlaska s pozicije na koju su imenovani. Nova uprava HRT-a dužna ih je prerasporediti na nova radna mjesta unutar kuće, ali će im i nakon toga primanja ostati ista, sve do datuma do kojeg bi trajao mandat Vanji Sutliću da nije bio prisiljen na ostavku.

U sličnoj je poziciji i Vanja Sutlić. S obzirom na to da je bivši ravnatelj prevalio šezdesetu godinu života, sadašnja uprava HRT-a mu je, kako s prisavskih izvora doznajemo, ponudila otkup preostalog staža i odlazak u mirovinu. On je, međutim, tu ponudu odbio jer mu je financijski neisplativa i odlučio ostati na HRT-u. Ostane li na HRT-u do 65. godine života, kad po sili zakona mora u mirovinu, HRT mu je dužan isplaćivati ravnateljsku plaću bez obzira na koje će radno mjesto biti raspoređen.

Uz to, elektronska kontrola ulaza i izlaza u zgradu HRT-a na Prisavlju otkrila je, tvrde naši izvori, da oko 300 zaposlenih u toj kući samo nekoliko dana mjesečno dolazi na posao. Među njima ima i onih koji po nekoliko mjeseci nisu “cvikali karticu”, tj. nisu došli na posao, a redovito primaju plaću. Prosječna plaća na HRT-u danas iznosi 6400 kuna. Među onima koji rijetko dolaze na Prisavlje, iako su tamo zaposleni, stanovit je broj tehičkog osoblja, snimatelja i novinara koji borave na duljim putovanjima radi snimanja Dokumentarnog programa, ali njihov broj, prema uvjeravanjima naših izvora s HRT-a, nipošto ne može dosezati brojku 300. Taj se broj odnosi samo na zaposlene u centrali HRT-a u Zagrebu, dok po HRT-ovim regionalnim centrima nema uređaja za elektronski nadzor dolazaka i odlazaka pa se o ukupnom broju onih koji su na platnom popisu te kuće, a danima ne dolaze na posao, može tek nagađati.

Sobu 204., smještenu na drugom katu zgrade HRT-a na Prisavlju, privremeno je zaposjela kriminalistička policija. Policajci specijalizirani za gospodarski kriminalitet danima u toj sobi pregledavaju računala i dokumentaciju te ispituju zaposlene na HRT-u kako bi rasvijetlili fenomen fiktivnih ugovora, sumnje u malverzacije pri kupnji inozemnih programa, u kupnji programa od neovisnih produkcijskih kuća i ostale poslove HRT-a. Računovođa HRT-a Artur Kosanović, čiji su sumnjivi računi otkriveni lani u jesen bili prvi povod za dolazak kriminalističke policije na HTV i koji je nedugo potom otpušten, prošlog je ljeta preminuo od infarkta. Kosanovićevu smrt potvrdio nam je njegov zagrebački odvjetnik Adnan Omanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:06