ZAOKRET NA PAMPASU

Krenule su priče da prodaje klub Red Bull Salzburgu, a onda je mađarski gazda sve demantirao i uložio nove milijune

Nakon što je u Osijek uložio 150 milijuna eura, Meszaros je ‘ulio‘ još 1,2 milijuna eura u klub

Navijači Osijeka, Kohorta

 Vlado Kos/Cropix

Iako se ljetos spekuliralo kako bi mađarski poduzetnik Lorinc Meszaros mogao prodati NK Osijek zbog serije rezultatskih neuspjeha ‘bijelo-plavih‘ i povrata barem dijela uloženoga u klub, Meszaros je ovih dana dokapitalizirao Osijek s novih 1,2 milijuna eura.

Prema knjizi dioničara NK Osijeka sportskog dioničkog društva, vrijednost vlasničkog udjela tvrtke NK OS d.o.o., preko koje Meszaros upravlja klubom, iznosi tri milijuna i 484 tisuće eura nakon što je prilikom osnivanja dioničkog društva Meszaros u temeljni kapital unio dva milijuna i 381 tisuću eura.

I nakon spomenute dokapitalizacije vlasnički odnosi u NK Osijeku ostaju nepromijenjeni, NK OS d.o.o. kontrolira 97 posto vlasništva, a ostalo je u posjedu malih dioničara. Povećana je, međutim, nominalna vrijednost jedne dionice kluba s 1,33 na dva eura bez promjene broja dionica, što znači da bi u slučaju prodaje početna vrijednost ‘bijelo-plavih‘ iznosila 3,6 milijuna eura.

Osijek je prošlu poslovnu godinu završio s prihodom od 40,2 milijuna eura i dobiti od 7,8 milijuna eura, čime je poslovni rezultat u odnosu na 2022. poboljšan za čak 80 posto u slučaju prihoda i za 58 posto kada je u pitanju dobit. No, poslovni uspjesi kluba nisu prikrili razočaranje još jednom sezonom u kojoj ‘bijelo-plavi‘ nisu uspjeli doći do trofeja, pa je ljetos, među ostalim, došlo do promjene trenera Zorana Zekića, na čije je mjesto zasjeo Federico Coppitelli.

image

Nakon što je preferirao osječke kadrove, Lorinc Meszaros ljetos je sve ovlasti u NK Osijeku dao strancima, treneru Federicu Coppitelliju (lijevo) i sportskom direktoru Joseu Botu.

Marin Franov/Cropix

Umjesto renesanse sa stranim stručnjacima na klupi i u sportskom dijelu menadžmenta, gdje je sve ovlasti dobio Portugalac Jose Boto, ‘bijelo-plavi‘ su još dublje potonuli ispavši u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu i nanizavši četiri poraza u prvih pet kola tekuće sezone 1.HNL. Otuda su se pojavila nagađanja da bi Lorinc Meszaros mogao prodati klub i neslužbene informacije da je za kupnju zainteresiran austrijski Red Bull Salzburg.

Meszaros je, inače, u lipnju ove godine obišao novo sjedište kluba u nogometnom kompleksu Opus Arene na osječkom Pampasu i podsjetio da je dosad uložio u ‘bijelo-plave‘ 150 milijuna eura, poručivši kako ne odustaje od lova na naslov prvaka Hrvatske, ali i od, kako je kazao, daljnjeg jačanja najjače škole nogometa u ovom dijelu Europe.

Najveći dio Meszarosovih ulaganja u gradu na Dravi odnosi se na izgradnju Opus Arene, no rapidno je, od 2016. kada je počeo ulagati u Osijek, podigao i budžet prve momčadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:29