JUTARNJI OTKRIVA

Kraj najvećeg hrvatskog golf resorta: Od 2000. potrošili 14 milijuna eura, a sada ostali bez novaca!

Iako su nakon 12 godina dobili sve dozvole, projekt od 130 milijuna eura sada je na prodaju

Najambiciozniji hrvatski golf-projekt Marlera, gradnja terena i luksuznog resorta u južnom dijelu Istre, između Ližnjana i Medulina, vredniji od 130 milijuna eura, punih 12 godina probijao se kroz šumu birokracije i zakonodavstva . Prije nekoliko dana pribavljene su i posljednje dozvole za početak gradnje, no glavni investitor, poljski GTC poznat u Hrvatskoj po gradnji Avenue Malla, sad je povukao ručnu.

Djelomično je postavljena ograda i označeno gradilište, ali nema bagera, ništa se ozbiljno ne radi i kako stvari stoje, pitanje je kada će početi. Marleru je javno promovirao i osobno dugi niz godina gurao bivši vratar nogometne reprezentacije Dražen Ladić, no kako sam kaže, posljednjih šest mjeseci on se povukao i prepustio vođenje projekta svojim poljskim partnerima koji su prije pet godina postali i 80-postotni vlasnici te investicijske priče.

Pionirski posao

- To je sigurno najambiciozniji, ali i prvi veliki golf-projekt u Hrvatskoj. Ja sam u to ušao srcem i s velikim entuzijazmom, za svoje sam mogućnosti uložio znatna sredstva, a sada je prevladao razum. Na potezu je investitor, da li GTC ili netko treći koga će oni uzeti za partnera, no svjestan sam da je ova ekonomska kriza i cjelokupna situacija u Europi razlog premišljanja i ocjene isplativosti cijelog projekta.

Mogu slobodno reći da je Marlera bila u našoj državi pionirski posao, a od ukupno 60 nominiranih lokacija iz Vladina programa razvoja golfa, do dana današnjeg samo smo mi prikupili svu potrebnu dokumentaciju i više nema niti jedne prepreke za gradnju. No, pojavila se očito nova koju je bilo teško predvidjeti, a to je globalna recesija i veliki oprez investitora kada su u pitanju ovako financijski zahtjevni projekti upitne komercijalne isplativosti - objašnjava Ladić te dodaje da će Marlera - ako se sagradi, a on vjeruje da jednom ipak hoće - biti jedan od najljepših golf-resorta u ovom dijelu Europe.

U tih 12 godina za razvoj projekta, ishođenje brojnih dozvola i kupnju terena potrošeno je više od 14 milijuna eura, a da se lopata nije niti zakopala. Još tri do četiri milijuna eura potrebno je za gradnju infrastrukture i tek onda mogu doći na red sami objekti. Na 13 hektara površine trebali bi niknuti najljepše golf-igralište u Europi sa 27 rupa, hotel sa 160 soba ranga pet zvjezdica, 20 vila i 80 apartmana, i to sve u neposrednoj blizini mora i klimi idealnoj za golfere te, što je najvažnije, samo nekoliko sati vožnje automobilom od europskih metropola.

Najveća prednost

- To je definitivno najveća prednost ove istarske lokacije. Puno sam razgovarao s golferima i oni kažu da ako moraju sjesti u avion, onda im je svejedno hoće li iz Frankfurta letjeti u Tursku, Španjolsku ili Portugal. No, sjesti u atomobil i za nekoliko sati doći do destinacije većini njih bio bi prvi izbor. To im možemo ponuditi u Istri i siguran sam da će Marlera, ako bude sagrađena, biti na ponos cijeloj Hrvatskoj. Put je doista bio mukotrpan, morali smo prikupiti desetke raznih dokumenata i dozvola, mijenjati čak tri zakona i 11 podzakonskih akata, a sada kad smo sve to prošli, bilo bi šteta da se takav projekt zaustavi - naglašava Ladić, i sam dugogodišnji strastveni zaljubljenik u taj sport.

Na webu golf-resorta Marlera ništa ne daje naslutiti da se od projekta odustaje.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:28