KARAMARKO: KOSOR SKUPLJA JEFTINE POLITIČKE POENE

Kosor predložila da se izbori odgode: Predsjednika HDZ-a birajmo do 1.7.!; Milinović traži hitnu sjednicu vrha stranke

 Admir Buljubasic / CROPIX

NOVO <<<<<<< 17:55 - Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko priopćio je danas kako je inicijativa predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor za biranje predsjednika stranke po načelu jedan član jedan glas "alat za prikupljanje jeftinih političkih poena".

To, nažalost, samo govori o ozbiljnosti kojom neki pristupaju unutarstranačkim izborima u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, priopćio je Karamarko nakon što je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor danas najavila da će predložiti izmjene statuta stranke kojima bi se izbor predsjednika HDZ-a odgodio do 1. srpnja i održao po načelu "jedan član jedan glas".

Karamarko pozdravlja inicijativu "jedan član jedan glas", ali mu je žao što je predložena tek sada i smatra da je riječ o kvazi-demokratizaciji u službi prikupljanja jeftinih političkih poena.

Ocjenjuje da su krajnje zabrinjavajuće promjene pravila u tijeku kampanje te pokušaji odvajanja izbora za potpredsjednika i predsjednika stranke.

"Takvo mrcvarenje članova i stranačkih pravila je apsolutno nedopustivo", ocjenjuje Karamarko i dodaje da je to kao da se u bilo kojem sportu zbog lošeg rezultata pred kraj utakmice kreće ispočetka.

Drži da poruka koju time odašilje HDZ nije dobra.

"Unatoč svemu, pozivam sve kandidate da ustraju u poštenoj borbi jer mi predstavljamo najsnažniju političku stranku u Republici Hrvatskoj i to je naša dužnost", priopćio je Tomislav Karamarko.

17:39 - Zamjenik predsjednice HDZ-a i kandidat za predsjednika te stranke Darko Milinović zatražio je danas u ime 12 od 19 članova predsjedništva HDZ-a hitnu sjednicu predsjedništva stranke do srijede, na kojoj bi se razgovaralo o izbornim procesima unutar HDZ-a.

Milinović je naveo da taj prijedlog uz njega podupiru članovi predsjedništva Ivan Jarnjak, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Andrija Hebrang, Gordan Jandroković, Katarina Fuček, Branko Vukelić, Marina Matulović Dropulić, Davor Stier, Petar Selem i Jasen Mesić.

Predsjednica HDZ-a Jadranke Kosor najavila je danas da će tražiti promjenu Statuta stranke i pomicanje datuma izbora za predsjednika HDZ-a.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor najavila je danas da će predložiti izmjene Statuta stranke kojima bi se izbor predsjednika HDZ-a odgodio do 1. srpnja i održao po načelu "jedan član jedan glas".

Kosor je na današnjem predstavljanju svog programa za vođenje HDZ-a u sljedećem razdoblju rekla da će taj prijedlog iznijeti Nacionalnom vijeću i Središnjem odboru stranke.

O izmjenama Statuta stranke odlučuje opći sabor stranke, a Kosor je rekla kako predlaže da se na 15. općem saboru HDZ-a, 20. svibnja, izabere Predsjedništvo, potpredsjednici i članovi predsjedništva, a da se po izmijenjenom Statutu, od 20. svibnja do 1. srpnja, organizira izbor predsjednika HDZ-a po načelu jedan član jedan glas. Time će se svakom članu stranke omogućiti da tajnim glasovanjem izabere čelnika HDZ-a, kazala je Kosor u sjedištu svog izbornog stožera u Folnegovićevoj ulici. Istaknula je da neće odustati od kandidature za predsjednicu stranke.

"Zauvijek otklonimo dvojbe i vrlo opasne spinove o inženjeringu, o prijetnjama, na svim razinama. Ne želim da se HDZ do izbora za svoju čelnu osobu po načelu jedan član jedan glas i dalje dodatno iscrpljuje", naglasila je Kosor. Smatra da bi, ako bi predsjednik HDZ-a na saboru 20. svibnja bio izabran po starom, i dalje trajale tenzije te bi se HDZ i dalje bavio sam sobom.

Ocijenivši da HDZ već sada prednjači u demokratskim izborima, Kosor je rekla neka se u taj proces ugledaju druge stranke čiji se čelnici biraju bez pogovora ili protukandidata iako im se, kako je rekla, "sudi te iako su bahati".

Predsjednica HDZ-a ponovila je kako su rezultati stranke na prošlim parlamentarnim izborima bili dobri s obzirom na okolnosti u kojima su radili - da je bivši predsjednik otišao sredinom 2009. - što bi rijetko koja stranka preživjela, da je Hrvatska bila u iznimno teškoj situaciji, da su se morali baviti pregovorima s EU te pritiscima s Pantovčaka i iz Kukuriku koalicije.

Izrazivši nadu da će stranačka tijela prihvatiti njezin prijedlog izmjene Statuta, Kosor je rekla da bi se HDZ nakon 1. srpnja trebao početi baviti lokalnim izborima kako bi pobijedili na njima te žestokom kritikom vladajuće koalicije čiji potezi Hrvatsku, kako je ocijenila, vode u krivom smjeru.

"Činimo to zajedno, a ne kao razbijena vojska", poručila je predsjednica HDZ-a dodavši kako do sada ni o jednom kandidatu za predsjednika stranke nije ništa loše izjavila. "Ali od sada ovo postaje prostor u kojem ću, ako zatreba, i žestoko odgovoriti argumentima. Neću da se na bilo koji način uruši moje ljudsko dostojanstvo na koje kao predsjednica HDZ-a imam pravo", rekla je Kosor.

Na novinarski upit odgovorila je da će vrlo brzo sazvati Nacionalno vijeće HDZ-a na kojem će predložiti izmjene Statuta, formiranje radne skupine koja će raditi na njegovim izmjenama, a o kojima će nakon toga odlučivati Središnji odbor stranke. Smatra kako bi se tim izmjenama smanjile i tenzije na 15. općem saboru HDZ-a, jer ako se na njemu izabere stranačko čelništvo, bez predsjednika stranke, sve bi bilo jednostavnije i lakše.

Upitana može li Središnji odbor HDZ-a usred kampanje promijeniti pravila, odgovorila je "naravno da može". "Nitko nam ne određuje pravila nego mi u HDZ-u. Idemo to napraviti do kraja i prestati se baviti sami sobom i prestati se međusobno optuživati i trgati stranku. Ja imam najveću odgovornost u ovom trenutku za sudbinu HDZ-a i da stranka izdrži do 20. svibnja i dalje. Zato to predlažem, a tko misli da to nije dobro, neka to argumentira", naglasila je Kosor.

Kosor u sjedištu svog izbornog stožera predstavila i internet stranicu - www.jadrankakosor.hr.

Milinović: To je mogla napraviti i prije dvije godine

ZAGREB - Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinović ocijenio je danas da je najava predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor da će tražiti promjenu Statuta stranke i pomicanje datuma izbora za predsjednika HDZ-a nedemokratski i očajnički potez gubitnika koji "pokušava ostati još par mjeseci na čelu stranke".

"To je očajnički potez gubitnika, nakon što su gospođa Kosor i njezin stožer uvidjeli da im ne prolazi izborni inžinjering. Očito je da će ljudi glasati po svojoj savjesti što gospođi Kosor očito nije po volji. Tim potezima pokušava ostati još par mjeseci na čelu stranke jer je njoj to jedino bitno", stoji u odgovoru zamjenika predsjednice HDZ-a Darka Milinovića na Hinin upit da prokomentira današnju najavu predsjednice HDZ-a da će predložiti izmjene statuta stranke kojima bi se izbor predsjednika HDZ-a odgodio do 1. srpnja i održao po načelu "jedan član jedan glas".

"Jednoglasno smo donijeli pravila igre te je nedemokratski mijenjati izborna pravila tjekom izbornog procesa. To je još jedan nedemokratski potez gospođe Kosor. To je mogla učiniti protekle dvije godine te na zadnjem izvještajnom saboru", dodaje Milinović koji smatra da se time želi destabilizirati HDZ.

"Ovo je još jedan pokušaj destabilizacije HDZ-a, te je očigledno u interesu gospođe Kosor, pa i nekih drugih krugova da HDZ ne počne funkcionirati kao najjača oporbena stranka i protuteža promašenim politikama Kukuriku koalicije", ističe Milinović.

Naglašava kako podržava ideju "jedan član jedan glas", ali, kaže, kada se za to stvore uvjeti.

"Podržavam ideju jedan član jedan glas kada se za to stvore uvjeti, ali tome prvo mora prethoditi revizija članstva kako bismo znali tko ima pravo glasa, a zadnja revizija članstva bila je 2002. godine", navodi Milinović. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 13:35