PRAZNA BLAGAJNA

Kosor naredila ministrima: Možemo izbjeći rebalans, ali morate skresati 600 milijuna kuna!

Premijerka Kosor traži smanjenje rashoda za oko 0,5 posto. Najviše troškova morat će srezati Ministarstvo zdravstva
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Iako o tome članovi Vlade nerado govore, punjenje proračuna ne odvija se prema planu, pa je premijerka Jadranka Kosor na sjednici užeg kabineta u srijedu poslijepodne od svih ministara odlučno zatražila dodatne uštede.

Traži se smanjenje rashoda za oko 0,5 posto na materijalnim troškovima, ugovorima o djelu i drugim stavkama, uz uvjet da se ne štedi na onome što bi, nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora, mogli osjetiti građani, odnosno birači.

Prema izjavama upućenih, Kosor je od svog tima zatražila ad hoc smanjenje troškova za 500 do 600 milijuna kuna kako bi se deficit zadržao na planiranoj razini od 14,8 milijardi kuna.

Kultura i turizam

Najveće uštede očekuju se od najvećih potrošača među ministarstvima: zdravstva i socijalne skrbi, unutarnjih poslova, financija, gospodarstva..., dok manja ministarstva, poput kulture i turizma, ionako ne mogu, usred godine, uštedjeti više od milijun.

Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi uštedjeti dodatni 21 milijun kuna na proračunu koji im za ovu godinu iznosi 4,3 milijarde kuna.

U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su da će štedjeti na materijalnim i tekućim troškovima, ali neće biti zadiranja u najveću stavku - poticaje. Čobankovićevo ministarstvo tako bi 21 milijun kuna moglo uštedjeti na nabavi uredskog materijala, službenim putovanjima, informatičkim uslugama i opremi te svim drugim sporednim troškovima.

Optimizam u javnosti

Prije se, također iza zatvorenih vrata, spominjalo da ministarstva moraju uštedjeti nešto više do 700 milijuna kuna, no ispalo je da je bila riječ o gotovo neostvarivom, ziheraškom zahtjevu šefice Vlade po principu “ako prođe, prođe”.

Ali, ministri ne mogu znatno uštedjeti na ugovorima o djelu (usluge prevođenja, savjetovanja, čišćenja...) jer smo gotovo na polovici godine i veći dio ugovora već je sklopljen te ih je nemoguće raskinuti bez financijskih posljedica. Ista je stvar s uredskim priborom i ostalim potrepštinama jer je gotovo pola iznosa namijenjenih za te svrhe već potrošeno.

Zahtjev za uštedu potez je kojim Jadranka Kosor, odnosno šefica državnih financija Martina Dalić pokušavaju izbjeći rebalans proračuna. Sam rebalans ne bi bio nikakav problem. Većina je neupitna, sve što Vlada Jadranke Kosor predloži u parlamentu zasigurno prolazi, ali relativno blizu parlamentarnih izbora nije uputno pred javnost izlaziti s negativnim pokazateljima punjenja proračuna ako se istodobno u javnosti zaziva optimizam i najavljuje kraj gospodarske krize na krilima Programa gospodarskog oporavka.

ČLASNAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 07:39