MOŽEMO I SAMI

Kosor: Loše se šuška o dolasku MMF-a u Hrvatsku, ne treba nam nitko

 Mario Pušić/CROPIX

ROVINJ - Loše se šuška o mogućnosti ulaska MMF-a u Hrvatsku. Apsolutno nam nije potreban nitko drugi, od nas samih. Mislim da mi u Hrvatskoj, prvenstveno Vlada i čelnici lokalnih zajednica možemo i moramo provesti program gospodarskog oporavka. On je realan, i na koncu dobio je potporu Svjetske banke i MMF-a, kao i svih vodećih ekonomskih stručnjaka u zemlji. Treba više snage i odlučnosti na njegovu provođenju, uz veću potporu sindikata, poslodavaca i lokaln zajednice nema potrebe za dolaskom MMF-a , o tome se u Vladi nije govorilo, niti razmišljalo! - istaknula je hrvatska premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak u Rovinju, na kraju posjeta Istri, odgovarajući na novinarska pitanja.

Osvrćući se na primjedbu kako ide istim "stopama“ hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je pretprošli vikend također obišao pogone TDR-a u Kanfanaru i Maistrino gradilište budućeg hotela Lone, uzvratila je, kako je dobro što su i hrvatski predsjednik i ona, predsjednica Vlade u posjetu takvim uspješnim gospodarskim tvrtkama.

Po njezinim riječima u teškim vremenima, treba izreći zahvalnost i divljenje onima koji odlično posluju, ne otpuštaju zaposlenike, ne smanjuju plaće, a takav je primjer Adris grupa.

Impesionirana je s brojkom od 4000 zaposlenih i 2000 koperanata, zahvaljujući dobrim planovima, dobrom gospodarenju i viziji za budućnost.

- To što je Adris grupa dobar punjač državnog proračuna, je činjenica koju uzimamo u obzir , ali bez obzira na nju, uvijek želim čuti od uspješnog kruga poslovnih ljudi kako rade, što za Vladu i mene kao predsjednicu Vlade, može biti izvor dobrih ideja - naglasila je premijerka.

Oko budućeg referenduma, kojeg su tražili sindikati i dovođenja u pitanje legitimnosti potpisa građana, ona je ustvrdila kako Vlada ima pravo i ne bojati se nikoga, kada nakon zahtjeva Parlamenta provjerava potpise za referendum.

- Bilo je na popisu potpisnika nepravilnosti, poput potpisa onih koji nisu živi, ali to ne umanjuje našu odlučnost da se referendum, ako tako odluči Sabor i na kraju provede. Vlada je bila ta koja je osigurala 170 milijuna kuna za njegovu provedbu, a referendum ne možete provesti ako nema novaca. Naša stajališta su kristalno jasna, iako ih svaki dan hoće zamutiti. Oko Zakona o radu treba postići suglasje i ići korak dalje. Što se tiče procedure, Vlada je dala potporu, te sve treba vratiti u program gospodarskog oporavka - ističe Kosor.

O sve boljoj suradnji između Vlade i Istre , premijerka Kosor je naglasila , kako Vlada potpuno iskreno i odlučno radi na produbljivanju te suradnje, neovisno o stranačkim razlikama.

- Istra je primjer dobrog funkcioniranja suradnje između Vlade i županije, bez obzira na dva politička bloka, jer nam je zajednički interes prosperitet Istarske županije. Nismo odvojeni otoci, svi smo jedna Hrvatska ,a Vlada jednako potiče investicije i razvoj u svim županijama - zaključila je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:01