CILJ IM JE DA ODEM

Kosor ljuta na Milinovića: Istupio je mimo statuta i govorio o radu Vlade!

Nije istina da u HDZ-u vlada osjećaj potpune konfuzije i rat svih protiv svih. Postoji samo ekipa koja ima samo jedan cilj, a to je da Jadranka Kosor ode.
Zagreb, 270212.Trg sv Marka, Hrvatski Sabor.Bivsa premjerka i predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor, odrzala je tiskovnu konferenciju sa svojim suradinicima i bivsim ministrima Durom Popijacem i Brankom Bacicem. Tema tiskovne konferencije je bila rad vlade Zorana Milanovica.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a i kandidatkinja za predsjednicu stranke Jadranka Kosor danas je na konferenciji za novinare u svom izbornom sjedištu opovrgnula da je predloženim izmjenama Statuta stranke, kojima bi se izbor predsjednika HDZ-a odgodio do 1. srpnja i održao po načelu "jedan član jedan glas", izvršila puč u stranci istaknuvši kako se radi o prijedlogu koji bi trebao ojačati demokratske procese u HDZ-u.

"Ne radi se o puču niti se radi o tome, kako su neki mediji pisali, da bih izmjenama Statuta željela vječno ostati na čelu HDZ-a. To su apsolutne besmislice, radi se o demokratskoj proceduri na koju kao predsjednica HDZ-a i članica stranke imam pravo", naglasila je Kosor dodavši kako će svatko moći predlagati izmjenu Statuta. Izrazila je uvjerenje da će u tim promjenama biti postignut konsenzus oko ukidanja instituta počasnog predsjednika HDZ-a.

Kosor potpuno neprimjerenim smatra, kako je rekla, uvrede koje je doživjela nakon što je prošli tjedan predložila da se predsjednik stranke bira po načelu "jedan član - jedan glas" i ističe da će na tom prijedlogu inzistirati. Smatra da su kolege koji su iz "sve snage i svim verbalnim oružjem koji imaju udarili" po njoj time pokazali "demokratsko lice". "Ne razumijem zašto se tako opiru mogućnosti da svaki član glasuje za čelnu osobu HDZ-a. Sada je prilika i učinimo to", kazala je dodavši kako svojim prijedlogom nikoga nije uvrijedila niti omalovažila.

Osvrćući se na primjedbe kako se Statut sada ne može mijenjati, Kosor je podsjetila da je od 2000. do danas održano pet izbornih sabora, od kojih se na tri (2000., 2004. i 2009.) Statut HDZ-a mijenjao prije izbora članova predsjedništva HDZ-a. "I 2009., kada je otišao bivši predsjednik stranke, na samom Saboru stranke mijenjao se Statut, uveo se institut počasnog predsjednika HDZ-a te šest potpredsjednika stranke", podsjetila je.

Kosor je podsjetila i da je na svim stranačkim saborima, kada se mijenjao Statut, Središnji odbor utvrđivao prijedloge njegovih izmjena i dopuna nakon što su provedeni unutarstranački izbori.

"Ono što predlažem je uobičajeno u HDZ-u. Imamo dovoljno vremena pripremiti sve da na Saboru HDZ-a utvrdimo kandidate za predsjednika stranke i za deset ili pet dana, kako se stranačka tijela dogovore, organiziramo neposredne izbore po principu 'jedan član - jedan glas'", rekla je Kosor.

Podsjetila je kako je prošli tjedan kao predsjednica HDZ-a i kandidatkinja za predsjednicu stranke iznosila svoj program, kao što su ga iznosili i drugi koji žele biti kandidati za predsjednika stranke, te rekla da, iako su mnogi od kandidata za nju kao članicu HDZ-a iznosili potpuno neprihvatljive prijedloge, nije tražila hitno sazivanje Predsjedništva HDZ-a.

„Nije istina da u HDZ-u vlada osjećaj potpune konfuzije i rat svih protiv svih. Postoji samo ekipa koja ima samo jedan cilj, a to je da Jadranka Kosor ode. Mnogi moji protukandidati su iznosili različite prijedloge koji su meni i kao kandidatkinji i kao predsjednici neprihvatljivi, poput Milinovićevog da će podupirati vladu SDP-a i koji planira suradnju s HDSSB-om. No, ja nisam tražila sazivanje predsjedništva stranke, nisam vrijeđala ni udarala na bilo kojeg člana“, žestila se Kosor te napomenula da svi članovi vodstva stranke imaju dužnost poštivanja statuta HDZ-a, javlja 24sata.

Upozorila je i da, po Propisniku HDZ-a o postupku kandidiranja za 15. Opći sabor, stranački dužnosnici mogu nazočiti samo izbornim skupštinama organizacija kojima pripadaju. " Milinović je u subotu nazočio izborima u zajednici žena i mladeži u Gospiću iako to nije imao pravo. Koliko znam Milinović nije član zajednice žena, a obzirom na godine niti član mladeži HDZ. To je izravno kršenje Propisnika HDZ-a ", rekla jer Kosor negiravši da u HDZ-u postoji konfuzija i 'vodi se rat'.

Na novinarski upit je li prekratko vrijeme da se napravi revizija članstva, glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je kako za reviziju članova stranke nema potrebe, jer se ona svakodnevno treba raditi u temeljnim ograncima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 01:54