NAJSLABIJA KARIKA

Kosor: Kalmeta će odgovarati na pitanja, ako treba i pet dana!

Zagreb,101209.Deseta obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tudjmana uz mnostvo ljudi kraj njegovog groba na groblju Mirogoj. Luka Bebic, Ivo Sanader, Vladimir Seks, Jadranka Kosor I Andrija Hebrang.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

VELIKO TRGOVIŠĆE – Na desetu obljetnicu smrti dr. Franje Tuđmana, u njegovo rodno mjesto se slila gotovo sva Vlada, na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor, koja je nakon govora o 'vizionarskoj ulozi prvog hrvatskog predsjednika' i otvaranja knjižnice i čitaonice u dovršenoj Spomen školi koja nosi njegovo ime, odgovarala i na aktualna pitanja.

- Ministar Kalmeta i ja smo puno razgovarali i dogovorili se da će u Saboru odgovarati na sva pitanja onih koji traže njegovu smjenu, pa ako treba i pet dana – rekla je Kosor o najprozivanijem ministru Vlade koji je do sada naglašavao da 'ništa ne zna o aferama' koje se vežu uz njegov resor.

Je li što, odnosno što je bivši premijer Ivo Sanader izjavio na Mirogoju vezano uz topničke dnevnike nije željela govoriti. – Ne znam što je izjavio i kako bi to rekao naš Ivek Jarnjak 'ne bih se štela u to mešati' – htjela je zaključiti tu temu, no odgovorila je i na pitanje kakve će reperkusije imati izjava generala Ademija u čijoj su kući oni traženi 'da se zna tko ih je uništio'. - 'Ako zna, pa neka to onda i kaže. Ti dokumenti su državni i jasna je obveza onih koji znaju nešto o njima da to i kažu. I to ne samo zbog ispunjavanja obveza o suradnji s haškim sudom, već zbog nas – dodala je.

O pričama o tome da je Dragan Primorac bio obiteljski nasilnik, a sada je predsjednički kandidat, bila je rezolutna: - Zna se moje stajalište o tome. Obiteljski nasilnik ili prosto rečeno onaj tko tuče ženu, ne može biti ništa, a kamoli predsjednički kandidat. Sasvim je svjedno, bio netko mesar, pekar ili bilo što drugo, onaj tko tuče ženu ne može u ovoj državi biti ništa – rekla je Kosor.

O Ini i prodaji dionica Mol-u nije stigla još razgovarati s predsjednikom Mesićem, rekla je, no uputila je sve radoznale da potraže sadržaj ugovora na stranici Vlade kamo su oni na njeno traženje stavljeni radi javnog uvida.

Jarnjak: HDZ se mijenja u skladu s vremenom i trendovima

Ulogu domaćina imao je na neki način Ivan Jarnjak, vidno slab zbog bolesti 'koja je sada pod kontrolom', koji je smogao snage odgovoriti novinarima na pitanje je li HDZ u prošlim vremenima, egzaltiranim govorima divljenja usprkos, ponešto radio i krivo. – Svatko griješi. HDZ se mijenja u skladu s vremenom i trendovima i bilo bi loše da se začahurio u prošlosti. Svako vrijeme nosi svoje i ono što ne valja treba mijenjati. U smislu broja članova i pobjeda na izborima je HDZ napredovao i izrastao iz pokreta u modernu stranku – rekao je Jarnjak.

Kosor: Tuđmanov moto bio je 'Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što'

U govoru u Spomen školi u slavu lika i djela dr. Franje Tuđmana, Kosor je između ostalog rekla da je on bio vizionar koji je uvijek isticao da je mjesto Hrvatske u velikoj zajednici zapadnih demokratskih država, da je bio za prevladavanje europskih podjela i prije pada Berlinskog zida itd., i pozvala članstvo na jedinstvo pod Tuđmanovim motom 'Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što'.

– Ne smijemo posustati. Imamo dovoljno snage, pameti i snage za teške odluke koje su još pred nama – rekla je, istaknuvši da će skorim ulaskom u EU biti završen krug kojeg je zacrtao prvi predsjednik '90. godine. – Okitimo bor odlučnošću, ljubavlju i međusobnim uvažavanjem unatoč preteškim odlukama koje ćemo još morati donijeti – dodala je u blagdanskom ozračju, pozvavši sve na borbu protiv kriminala i korupcije 'koja je stup borbe HDZ-a'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 03:44