HDZ VS. PANTOVČAK

Kosor je razljutila predsjednika Josipovića. Pročitajte zašto!

Šef države je premijerkino izigravanje sporazuma protumačio u stanovitom smislu kao ignoriranje njegove pozicije vrhovnog zapovjednika
 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović oteže s potpisivanjem imenovanja generala Drage Lovrića na mjesto načelnika Glavnog stožera jer premijerka Jadranka Kosor zasad odbija prihvatiti produljenje mandata zamjeniku ravnatelja Vojno sigurnosne obavještaje agencije, general bojniku Ognjenu Preostu, saznaje Jutarnji list .

Zbog toga je došlo do novog zahlađenja odnosa između šefica Vlade i šefa države.

Kako doznajemo, predsjednik i premijerka dogovarali su imenovanje novog načelnika Glavnog stožera između više kandidata. Ivo Josipović pristao je na kandidata Jadranke Kosor i HDZ-a, generala Dragu Lovrića, ali uz uvjet da ona supotpiše produženje mandata zamjeniku ravnatelja VSOA generalu Preostu. Josipović je htio na mjestu načelnika Glavnog stožera HV-a jednog drugog generala.

Premijerka je pristala na takav dogovor, no kada je sve trebalo formalizirati, stvar je zapela.

Navodno, istog dana kada je saborski Odbor za obranu raspravljao o generalu Lovriću, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost trebao je raspravljati o novom mandatu generala Preosta. No, to se nije zbilo zbog opstrukcije HDZ-a. Potom je premijerka Kosor obavijestila predsjednika da vladajuća stranka ne pristaje na produljenje mandata Preostu.

Nepoštivanje čvrsto postignutog dogovora jako je razljutilo Josipovića. Šef države je to protumačio kao premijerkino izravno izigravanje prijašnjeg sporazuma i u stanovitom smislu ignoriranje njegove pozicije vrhovnog zapovjednika. Zbog svega toga, do daljnjeg odbija potpisati imenovanje generala Lovrića. General bojnik Ognjen Preost već je godinama drugi čovjek VSOA i osoba od povjerenja predsjednika Josipovića i ravnatelja te službe, general pukovnika Darka Grdića.

Nije tajna da obojicu generala u HDZ-u ne vole . Ali kako Grdiću sada ne istječe mandat, očito da su se odlučili obračunati s Preostom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:46